Одржан Светосавски бал: Представљене традиционалне пјесме и игре

Срна
Одржан Светосавски бал: Представљене традиционалне пјесме и игре

Бањалука - У Бањалуци је синоћ у част првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саве одржан Светосавски бал, на којем су публици представљене традиционалне пјесме и игре.Бал, који је организован трећи пут, почео је химном Светом Сави у извођењу Женске пјевачке групе Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Свети Саво", који је и организатор ове манифестације.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да ова манифестација подсјећа на традицију српског народа, коју треба чувати и његовати.

"Традиција је битна за опстанак народа, те је важно да је чувамо од заборава преносећи је на будуће генерације", рекао је Малешевић новинарима.

Начелник градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић изразила је задовољство што ова манифестација сваке године расте и прераста у традицију.

"Свети Сава је значајна личност у српској историји, која је обиљежила период српског просветитељства и образовања, те сваку манифестацију која се одржава у његову част треба подржати и истаћи", рекла је Тривићева.

Секретар КУД "Свети Сава" Дамир Јованић изразио је задовољство што ова манифестација постаје препознатљива у граду, те се нада да ће од наредне године бал ући у календар културних дешавања града и имати обезбијеђена средства за одржавање.

"И ове године тражи се карта више за бал, што јасно говори о потреби да Бањалука има овакву манифестацију, која има за циљ да промовише плес и слави име Светог Саве", рекао је Јованић.

На манифестацији су се пјесмом и плесом, осим организатора представили, КУД "Веселин Маслеша", Пјевачка група "Звуци с камена" из Новог Сада, те солисти Маја Татић, Марко Цвијић, Бојан Чикић, те Борко Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана