Одрасли у БиХ се преквалификују и у 50-им годинама, највећи интерес за медицинске техничаре и возаче

klix.ba
Одрасли у БиХ се преквалификују и у 50-им годинама, највећи интерес за медицинске техничаре и возаче

Сарајево - На подручју БиХ већ неколико година одстоје приватни центри и агенције које се баве образовањем одраслих, а и све већи број јавних установа проширује своје дјелатности како би пружали ове услуге. Много грађана НиХ нема основно образовање, а и они који су школовани неријетко одлучују промијенити звање због недостатка посла у струци.

Према подацима Мисије ОЕБС-а, у урбаним подручјима БиХ седам одсто мушкараца и 22 одсто жена нема завршену основну школу. Ситуација у руралним подручјима је много гора. Проблем да нађу посао немају само ове особе, већ и особе које су образоване, а због неусклађености система образовања и тржишта рада. У децембру прошле године у БиХ су, према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, биле 475.084 незапослене особе.


Закон о образовању одраслих у КС усвојен је 2015. године и од тада је већи број предузећа, агенција, центара и школа одлучио да се региструје као установа која пружа овај вид образовања. Када је ријеч о јавним установама, на подручју КС до сада их је регистровано седам, а у току је поступак за још четири.

Како нам је рекла Ламија Хусић, стручна савјетница у Министарству образовања и науке КС, међу школама које су добиле сагласност су ОШ "Џемалудин Чаушевић" те Мјешовита средња школа Илијаш, а овој листи ће се ускоро прикључити и Средња школа металских занимања и Средњошколски центар Хаџићи.

"Ту је још доста других институција попут Привредне коморе КС, СЕРДА-е и других који желе проширити своје дјелатности. Они нуде кратке програме за брже и лакше запошљавање према потребама тржишта рада", казала је Хусић.

Директорица ОШ "Џемалудин Чаушевић" Беба Шаркиновић казала нам је како свакодневно запримају велики број позива грађана из цијеле БиХ који се интересују како да заврше основно образовање.

"Процедура још није завршена јер нисмо још уписани у судски регистар, али од септембра ћемо моћи примати кандидате", казала је Шаркиновић.

Они су и раније нудили ову врсту образовања, а најчешће су им се јављале особе којима је била потребна диплома о завршеној основној школи да остану на послу. Према Закону о образовању одраслих КС реализација програма за стицање основног образовања за одрасле траје за први, други, трећи, четврти и пети разред по три мјесеца, а за шести, седми, осми и девети разред по шест мјесеци.

Када је ријеч о средњем образовању, одрасле особе највише се интересују за занимања медицинског техничара и возача моторних возила, а у РС-у и за занимања економског техничара и техничара друмског саобраћаја.

"Јављају нам се људи из цијеле БиХ, поготово након што смо организовали тромјесечну праксу у Њемачкој. Све више људи се јавља за преквалификацију и доквалификацију", казали су нам из Центра за образовање Травник.

Ускоро ће се одрасли моћи образовати и за смјер инсталатера централног гријања, оптичара и ваздухопловног техничара у оквиру ЈУ Средња школа за металска занимања КС која је поднијела захтјев за проширење дјелатности, али је ова тачка скинута с дневног реда прошле сједнице Скупштине КС.

"Исказана је потреба за овим кадром и нама су се обратиле фирме којима су потребни радници ове струке. Ми смо одавно спремни, имамо кадар и програм, али чекамо када ћемо поново бити на дневном реду Скупштине КС. Пола године нас људи чекају и траже ово од нас и сада већ траже друга рјешења", казао нам је директор школе Елмедин Лукач.

Међу траженим занимањима су и занати па се велики број жена одлучује завршити обуку за фризере. Како нам је рекао власник једног од сарајевских центара за обуку Мехмед Шабић, обуку одраслих раде већ 15 година јер су имали сагласност с нивоа ФБиХ, а када су образовање спустили на кантонални ниво, добили су и рјешење КС.

"Пријављују се људи који су завршили неку средњу школу, а и академици и наши ученици раде од Аустралије до Америке. Школа траје девет мјесеци и нема добне границе за пријаву. Међу кандидатима смо имали и жену од 51 годину која је била преводилац у Амбасади Италије и након тога је одлучила промијенити струку. Ради и има свој салон", казао нам је Шабић.

У Републици Српској је у програме образовања одраслих током прошле године уписано 1.512 полазника, а највеће интересовање полазника је за програме здравства, саобраћаја, економије, права и трговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана