Одрасли бјеже од усавршавања

Ведрана Кулага
Одрасли бјеже од усавршавања

Сарајево - Одрасли немају жељу да похађају курсеве, радионице и семинаре да би усавршили вјештине и повећали шансу за запослење, а умјесто тога знање им надограђују чланови породице, пријатељи, сарадници или га купе из медија и са интернета.

Резултати анкете о образовању одраслих у старосном добу између 25 и 64 године, коју је лани спровела Агенција за статистику БиХ у сарадњи са ентитетским заводима за статистику, показали су да је мање од десет одсто одраслих учествовало у неком облику формалног и неформалног образовања. Умјесто тога 74 одсто испитаних је исказало намјеру да стиче знања кроз свакодневне активности, али не и да иду на семинаре, курсеве или приватне часове.

- Највише су учили уз чланове породице или сараднике и уз помоћ медија, а најмање при обиласцима музеја, историјских, природних или индустријских подручја у пратњи водича и током посјета центрима за учење, укључујући библиотеке - казали су у Агенцији за статистику БиХ.

Најчешћи разлог који је жене спријечио да учествују у неком од облика образовања и обуке су породичне обавезе, док су мушкарци као разлог наводили преклапање распореда обука са другим обавезама.

Начелник Одјељења за опште, правне и економске послове у Заводу за образовање одраслих у РС Бојан Бајић казао је да у Српској годишње више од 1.000 људи прође програме оспособљавања који су усклађени са потребама тржишта рада.

- Карактеристика ових програма је да трају краће вријеме и да се највећи дио, око 80 одсто, реализује кроз практичан рад, односно у реалним условима и на радним мјестима за која се полазник оспособљава - казао је Бајић.

Резултати анкете показују и да БиХ по нивоу усавршавања одраслих стоји најлошије у региону. Најбоља је Словенија, гдје је готово 50 одсто испитаних било дио неког вида формалног или неформалног образовања.

Анкета о образовању одраслих спроведена је први пут у БиХ, а дио је истраживања о образовању у Европи, које се спроводи сваких пет година у чланицама ЕУ, земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство.

* Формално образовање

Учење према наставним плановима и програмима и уз помоћ наставника или инструктора, након чега се стиче основно, средње или високо образовање.

* Неформално образовање

Може се спроводити унутар или изван образовних установа, а обично се ради о кратким курсевима, радионицама или семинарима.

* Информално учење

Стицање знања кроз свакодневне активности, а најважније је постојање намјере појединца да нешто научи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана