Odmrznuti računi tri doma zdravlja

S. Đuričić, D. Stokanić
Odmrznuti računi tri doma zdravlja

Banjaluka - Poreska uprava RS odblokirala je račune domova zdravlja u Novom Goraždu, Čajniču i Han Pijesku, koji su "zamrznuti" u aprilu.

Potvrdila je to za "Glas Srpske" portparol Poreske uprave Republike Srpske Mila Štrkić.

- Skinute su blokade sa računa ovih zdravstvenih ustanova, prema preporuci Vlade RS, prema tome, nema više blokiranih računa zdravstvenih ustanova u Srpskoj - rekla je Štrkićeva.

Direktor Doma zdravlja Han Pijesak Milan Borovina kaže da je Poreska uprava odblokirala račun prije nekoliko dana, te da je dug ove ustanove samo za 2016. veći od 30.000 KM.

- Međutim, juče ujutro dobili smo opomenu da će nas ponovo blokirati 31. maja, ukoliko ne uplatimo ratu za reprogram duga. Moramo hitno da uplatimo taj dug - kazao je Borovina.

Radnici ovog Doma zdravlja, njih 23, krajem aprila stupili su u štrajk, jer već pola godine nisu primili platu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da su lokalne zajednice osnivači domova zdravlja, te da one snose svu odgovornost, između ostalog, i u vezi sa poslovanjem.

- Fond zdravstvenog osiguranja RS je u proteklom periodu isplatio sav novac, koji je predviđen ugovorima. Putem reprograma smo domovima zdravlja dali samo mogućnost da prevaziđu poteškoće koje imaju u poslovanju i plaćanju obaveza - rekao je Bogdanić.

Bogdanić je i odgovornost u vezi sa platama u domovima zdravlja pripisao samom rukovodstvu ustanove.

- Za menadžere zdravstvenih ustanova koji ne izmiruju sve obaveze prema zaposlenim, odnosno uz plate ne isplaćuju poreze i doprinose, postoji krivična odgovornost - rekao je Bogdanić.

Prema nezvaničnim informacijama, novo rukovodstvo prnjavorskog Doma zdravlja nedavno je smanjilo platu svim zaposlenima osim sebi, što je Bogdanić oštro osudio.

- Nemoralno je svima smanjiti platu, a sebi ostaviti. Provjeriću tu informaciju i ukoliko bude tačna, slijede sankcije - rekao je Bogdanić.

On je istakao da je u saradnji sa USAID-om i Svjetskom bankom počelo sprovođenje projekta uvođenja primarne zdravstvene zaštite u trezorski sistem poslovanja, koji će biti sprovođen u narednom periodu.

Poreska uprava RS blokirala je u aprilu račune domova zdravlja u Novom Goraždu, Han Pijesku i Čajniču, jer su dugovanja za poreze i doprinose domova dostigla više od 261.000 KM. Račun je bio blokiran i Univerzitetskoj bolnici u Foči, ali je deblokiran nakon što je rukovodstvo ove ustanove podnijelo zahtjev Ministarstvu finansija RS za odgađanje plaćanja poreskog duga.

Doboj i brod

Dragan Bogdanić je potpisao juče ugovore o rekonstrukciji i adaptaciji dijela doma zdravlja u Doboju i tri ambulante porodične medicine Doma zdravlja u Brodu, za šta će biti izdvojeno 760.000 KM.

Za obnovu i adaptaciju dijela Doma zdravlja u Doboju, vrijednu 594.894 KM, zaduženo je preduzeće "Gradip" iz Prnjavora. Novo ruho će dobiti i ambulante porodične medicine u Liješću, Vinskoj i Gornjim Kolibama u Brodu, za čiju će adaptaciju biti uloženo više od 163.000 KM, a radovi su povjereni banjalučkoj firmi "Univerzal BS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana