Одлука о заштити Уне пред министрима до краја марта

М. Л.
Одлука о заштити Уне пред министрима до краја марта

Бањалука - Општине у сливу ријеке Уне, Козарска Дубица, Нови Град и Крупа на Уни подржале су иницијативу да се ово подручје прогласи парком природе и на тај начин заштити од загађења која могу бити проузрокована радиоактивним отпадом који Хрватска планира да одлаже на Трговској гори.

Потврдили су то у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и додали да очекују и допис из општине Костајница.

- Јавни увид у приједлог рјешења о претходној заштити подручја ријеке Уне окончан је јуче, а до краја мјесеца документ би требало да се нађе пред министрима - истакли су у овом министарству.

Претходна заштита подручја ријеке Уне може трајати највише двије године, све док не буде проглашен парк природе "Уна", који би се простирао на површини од 2.938 хектара.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић поновио је да је ријека Уна жила куцавица њиховог завичаја, те да њеном заштитом треба да се позабаве и у ФБиХ, али и на нивоу БиХ.

- Свим силама треба да спријечимо изградњу одлагалишта нуклеарног отпада у близини нашег завичаја, коју планира Хрватска. Морамо генерацијама које долазе обезбиједити колико-толико здраву животну средину - рекао је Кљајић.

Основне карактеристике пејзажа овог подручја чини чиста, смарагдна ријека Уна, са мноштвом водопада и брзака. Уна је по свом процесу стварања седре уникатна и у вријеме ниског водостаја ријеке постаје пристаниште великом броју птица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана