Odluka o sudbini mlijeka iduće sedmice

Marina Čigoja
Odluka o sudbini mlijeka iduće sedmice

Brisel, Banjaluka - Hoće li BiH, ipak, moći da izvozi mlijeko u Evropsku uniju, biće poznato iduće sedmice kada će nadležni komitet Evropske komisije razmatrati žalbu Hrvatske zbog koje je BiH zabranjen izvoz mlijeka u EU.

Rekao je to juče "Glasu Srpske" direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba nakon sastanka sa direktorom Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Bernardom van Goethemom na kojem su razgovarali o blokadi izvoza mlijeka iz BiH u EU.

Izvoz mlijeka iz BiH u EU trebalo je da krene 26. avgusta, ali je istog dana stopiran nakon što se Hrvatska žalila Evropskoj komisiji na odluku o odobravanju izvoza mlijeka iz BiH u EU.

Kalaba je istakao da je EU ovim potezom izašla u susret BiH s obzirom na to da je sastanak Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije prvobitno bio planiran za 16. septembar.

- Zadovoljni smo jer je sastanak na kojem će se raspravljati o žalbi Hrvatske pomjeren sa 16. na 9. ili 10. septembar. Tada će sve biti poznato. Vrlo je bitno da se glasa prostom većinom i da niko ne može uložiti veto, tako da se nadam da će polovinom iduće sedmice naša lista sa mljekarama koje mogu da izvoze biti vraćena na veb stranicu EK - rekao je Kalaba i dodao da bi to značilo da će izvoz odmah biti moguć jer nema dodatnih procedura koje se moraju ispoštovati.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je BiH ispunila sve uslove za izvoz, da je žalba Hrvatske neosnovana i da očekuje pozitivan ishod sastanka iduće sedmice. Kazao je da je Hrvatska u žalbi navela da bi misija Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina još jednom trebalo da dođe u kontrolu u BiH da vidi da li su zaista ispunjeni svi uslovi, ali da to nisu stvarni razlozi njihove žalbe.

- Jasno je da se njihovi razlozi svode na nezadovoljstvo zbog toga što BiH nije sa EU potpisala adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odnosno, što nismo pristali na to da oni i dalje uvoze kod nas sa privilegijama koje su imali prije ulaska u EU, kao članica CEFTA. Drugi razlog je vjerovatno strah od konkurencije iz BiH, kao i nezadovoljstvo poljoprivrednika i skori izbori u Hrvatskoj. To je jedan marketinški potez - rekao je Šarović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da su ratari zadovoljni ishodom razgovora u Briselu i da neće blokirati granice, kako su to ranije najavili, dok ne vide kakva će odluka biti donesena iduće sedmice.

- Očekujemo da će odluka biti pravična, odnosno u našu korist. Ono što su naši predstavnici postigli mi ne želimo da pokvarimo pritiskom na Šarovića i donošenjem recipročnih mjera. Čekamo taj sastanak, a mislim da poslije sjednice Komiteta nećemo imati potrebu ni da komentarišemo tu odluku - rekao je Usorac.

Kontrola

Vladimir Usorac je rekao da očekuje da EU kontroliše naše proizvode, ali da i BiH po istom principu kontroliše njihove.

- Do sada taj princip nije važio. U BiH su kontrolisani samo domaći proizvodi, dok one iz uvoza niko nije kontrolisao. Od sada se i ti proizvodi kontrolišu prema važećim propisima - rekao je Usorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana