Одлука о 4Г мрежи чека усаглашавање са ентитетима

Срна
Одлука о 4Г мрежи чека усаглашавање са ентитетима

Сарајево - Министарство комуникација и транспорта БиХ сачинило је приједлог одлуке којом ће се утврдити када и под којим условима ће Регулаторна агенција за комуникације /РАК/ издати дозволе постојећим мобилним операторима за 4Г емобилну мрежу, али текст одлуке још није усаглашен са ентитетским министарствима.

У информацији Министарства комуникација и транспорта БиХ о статусу увођења мобилне мреже четврте генерације /4Г/ у БиХ, која је на предложеном дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара, наводи се да је у току усаглашавање текста одлуке, који потом треба да буде достављен Савјету министара на разматрање и усвајање.


Приједлогом одлуке дефинисано је да дозвола за 4Г мрежу траје 15 година.

Најмања израчуната једнократна накнада дозволе за БиХ износи 1.270.122 КМ за обавезу покривања широкопојасном услугом, односно укупно 3.810.366 КМ, наводи се у информацији.

Осим једнократне накнаде коју ће уплатити у буџет институција БиХ, телеком оператери биће дужни након додјеле дозвола на годишњем нивоу у трајању од 15 година плаћати укупно 9.225.000 КМ, односно сваки оператер по 3.075.000 КМ у корист ове накнаде, што укупно за наведени период износи 142.185.366 КМ.

У ово, прецизира се у информацији Министарства комуникација и транспорта, нису укључена средства која телеком оператори морају инвестирати у изградњу 4Г мреже која се, према процјенама РАК-а, крећу око 60 милиона КМ, чиме финансијске обавезе телеком оператора прелазе износ од 200 милиона КМ.

“Ова цијена представља баланс између онога што телеком оператори могу поднијети да у најкраћем могућем року инвестирају у изградњу 4Г мреже у БиХ, са једне стране, те чињенице да се ово неће одразити на повећање цијена телеком услуга за грађане у БиХ, са друге стране”, наводи се у овој информацији.

Како се додаје, за разлику од претходних генерација мобилних мрежа када су телеком оператори имали обавезу покривање одређеног постотка становништва, овдје се иде на покривање територије БиХ, што је много комплексније са техничког и финансијског аспекта за телеком операторе, чиме се, између осталог, и правда предложена цијена.

РАК је путем Министарства комуникација и транспорта БиХ Приједлог одлуке за кориштење радиофреквецијског спектра за пружање јавних електронских комуникационих услуга, са предложеном најнижом цијеном једнократне накнаде за дозволе, ресорним министарствима на мишљење упутио почетком маја.

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске доставило је мишљење заједно са закључком Владе Српске у којем се захтијева враћање приједлога одлуке на дораду.

Исти приједлог упућен је и федералном Министарству промета и комуникација на мишљење, али до данас одговор овог мишљења није добијен.

“Тренутно се врши усаглашавање текста Приједлога одлуке уважавајући коментаре, те ће он опоново бити упућен на мишљење надлежним ентитетским министарствима”, наводи се на крају информације, у којој нема процјене када би 4Г мрежа могла бити доступна грађанима у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана