Odlikaši iz osnovne jedva prolaze u srednjoj

Dragana Keleč
Odlikaši iz osnovne jedva prolaze u srednjoj

Banjaluka - Svaki treći osnovac u RS prolazi odličnim uspjehom, zbog čega stručnjaci upozoravaju da se kriterijumi ocjenjivanja moraju pooštriti.

Naglašavaju da se "štancanjem" odlikaša ništa ne postiže, jer mnogi od njih već u srednjoj školi zakažu sa znanjem.

Koliko je odličnih đaka izašlo iz osnovnih škola, najbolje svjedoče ovogodišnje gužve u prvom upisnom roku u srednjim školama. Na stotine odlikaša, a među njima mnogi sa Vukovom diplomom, u redovima su nervozno cupkali da bi se upisali u medicinske škole i gimnazije. Međutim, ni uprkos peticama mnogi od njih nisu uspjeli, jer ih je bilo daleko više nego predviđenih slobodnih mjesta.

Mnogi direktori srednjih škola u RS kažu da je ogroman broj odlikaša posljedica dijeljenja petica i šakom i kapom i da bi trebalo uvesti prijemne ispite, da bi upis u željene škole bio realniji.

- Kriterijumi ocjenjivanja dosta su niži nego ranijih godina, što svakako nije dobar pokazatelj - ističe predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Kristina Mrđa.

Mnogi osnovci sa odličnim uspjehom, kako naglašava Mrđa, kada stignu u srednje škole, naglo popuste u učenju.

- Imamo dosta slučajeva da odlikaši iz osnovnih škola u srednjim jedva prolaze trojkom. Naravno, ima tu i đaka koji su konstantno vrijedni i odlično savladavaju gradivo, ali svakako da postoje i ove oscilacije - kaže Mrđa.

Profesor srpskog jezika i dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić smatra da su kriterijumi ocjenjivanja u osnovnim i srednjim školama, ali i na mnogim fakultetima, već odavno spušteni na prilično nizak nivo.

- Neopravdano se stiču visoke ocjene, što je najveći problem u osnovnim školama, gdje roditelji mnogo više rade na tome da se ostvari bolji uspjeh na polugodištu nego sama djeca - kaže Babićeva i dodaje da su za to najveći krivci i loši nastavni programi, koje djeca teško sama mogu da savladaju.

Prema njenim riječima, sistem obrazovanja u RS u idućem periodu potrebno bi bilo dobro preispitati, jer sadašnje stanje pokazuje da se ne ide dobrim putem.

- Kvalitet obrazovanja direktno se odražava na društvo. Ako imate loše obrazovanje, imate i loš kadar. Potrebno je preispitati sistem vrednovanja i ocjenjivanja, nastavne sadržaje, ali i kvalitet udžbenika - kaže Babićeva.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović ističe da je na kraju prošle školske godine deveti razred odličnim uspjehom završilo 3.100 učenika ili 26,8 odsto od ukupnog broja malih maturanata. I on ističe da način ocjenjivanja treba poboljšavati i to tako što će biti uvedeno više tehnika ocjenjivanja.

- Već treću godinu eksperimentalno sprovodimo eksternu provjeru postignuća đaka i svake godine je sve veći uzorak. Ubijeđeni smo da će to doprinijeti da nastavnici poboljšaju načine provjere znanja koji će biti mnogo objektivniji, jer će koristiti više tehnika ocjenjivanja - ističe Damjanović.

Dodao je da je iduće godine u planu da eksternom provjerom postignuća budu obuhvaćene sve osnovne škole.

Bivši direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Mirko Banjac kaže da su za za loš kvalitet obrazovanja najveći krivci loši nastavni sadržaji i neadekvatni stručnjaci koji se bave tom oblašću i odlučuju u njoj.

- Imamo problem koji se zove - namjerno uništavanje škole - istakao je Banjac.

On je dodao da je veliki broj odlikaša uzročno-posljedična veza cijele situacije u obrazovanju.

- Nema kriterijuma osim ocjena za upis u srednju školu, zbog čega se na osnovne škole vrši pritisak "dajte što više petica", da­ bi svi mogli da se upišu - naglasio je Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana