Одликаши хрле у медицинске школе и гимназије

Данијела Стоканић
Одликаши хрле у медицинске школе и гимназије

Бањалука - Први дан уписа у средње четворогодишње школе, који је почео јуче у Српској, показао је да су међу одликашима и даље најпопуларније гимназија, медицинска и електротехничка школа, чије су листе за свега неколико часова негдје чак и премашиле уписну квоту.

Свршени основци који имају 60 и више бодова и данас имају шансу да предају документа за жељену школу, а резултати уписа очекују се у четвртак.

У страху да их неко не предухитри, бројни одликаши јуче су поранили и у редовима чекали да се отворе врата бањалучких школа, а једна од њих је и Тијана Минић из Бистрице која је документа предала у Медицинску школу.

- Одлучила сам се за општи смјер, а моја животна жеља је да будем љекар и надам се да ће се испунити - казала је Минићева.

Узбуђење није крила ни Бањалучанка Слађана Лаловић која је одлучила да упише рачунарско-информатички смјер у Гимназији јер, како каже, у тој струци види будућност.

- Један од главних разлога због чега сам одабрала овај смјер је то што квалитетни информатичари данас лако долазе до посла и добро су плаћени - казала је Лаловићева.

Директорица бањалучке Гимназије Вита Малешевић каже да су за шест часова, колико је првог дана трајао упис, документа предала 272 одликаша, док мјеста има за 286 ђака.

- Колико је ова школа популарна међу ђацима, говори и чињеница да у посљедњих неколико година нисмо имали други уписни рок. Сва мјеста су до сада попуњавана у првом року - казала је Малешевићева. Као разлог је навела прилив становништва, али и углед ове школе из које, како каже, излазе талентовани млади људи који школовање настављају само на престижним факултетима.

Према ријечима помоћника директора Медицинске школе у Бањалуци Мирка Јовића, првог дана уписа документа је предало 240 ђака, а толико је и слободних мјеста.

- Само до 11 часова документа је предало 180 будућих средњошколаца. Далеко највеће интересовање влада за општи смјер, док је нешто мање за фармацију, стоматологе и лаборанте - казао је Јовић и додао да су то занимања која данас омогућују запослење.

Директор Електротехничке школе Приједор Драгоја Мијић истиче да је већ првог дана уписа премашена квота.

- Стигло је више од 100 пријава, док мјеста има за само 96 ђака, који ће бити распоређени у четири одјељења - казао је Мијић и додао да ове године влада знатно веће интересовање у односу на лани.

Директор Гимназије “Јован Дучић” у Требињу Мишо Пешић каже да их је у јутарњим часовима пред вратима дочекао велики број будућих средњошколаца.

- Мјеста има за 94 ученика, а првог дана документа је предало 76 одликаша, што је одлично - казао је Пешић.

Одзивом су задовољни и у Економској школи у Добоју, као и у прњаворској Гимназији.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да за ученике који имају мање од 60 бодова пријем докумената почиње 18. јуна и траје до 20. јуна, подсјећајући да мјеста у првом разреду средњих школа има за 11.083 ђака.

- У гимназије је планиран упис 2.204 ученика или 19,89 одсто, а у средње стручне и техничке школе 8.879 ученика или 80,11 одсто. За занимања трећег степена сложености у средњим стручним школама планиран је упис 2.817 ученика, што је 25,42 одсто од укупног броја ученика планираних за упис - саопштено је из министарства.

Јулски рок

Ученици у Српској моћи ће се уписати у прве разреде средњих школа и у јулском року, од 2. до 13. јула.

- Право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа. Ученик који се уписује у школу за ученике са посебним образовним потребама може имати другу старосну границу за упис у први разред - саопштено је из Министарства просвјете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана