Одлазак у бању и партиципација пишу притужбе

Милијана Латиновић
Одлазак у бању и партиципација пишу притужбе

Бањалука - Чекање на преглед код специјалисте, одобрење за бањску рехабилитацију, као и обрачун партиципације најчешће су примједбе пацијената на рад домова здравља у Републици Српској.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да су за шест мјесеци ове године имали 41 пријаву осигураника на повреде права у домовима здравља. Утврђено је да је 25 пријава било оправдано.

- У највећем броју случајева радило се о неправилностима код прописивања лијека на рецепт, неупућивању осигураника на продужену медицинску рехабилитацију, иако за то постоје медицинске индикације, наплаћену партиципацију, иако је ријеч о осигуранику који је ослобођен плаћања ове обавезе и слично - навели су у Фонду и додали да се број жалби смањује из године у годину.

Истичу да уколико се испостави да је ријеч о основаним пријавама, а најчешће се ради о наплаћеној услузи, осигуранику се враћа новац на терет здравствене установе која је наплатила услугу коју није требала.

Директорица Дома здравља Ново Горажде Јелена Гавриловић каже да је и у овој здравственој установи било жалби пацијената које су биле оправдане, а односиле су се на љубазност особља.

- Имали смо ситуацију да је приликом транспорта тешко обољелог пацијента возач био прилично нељубазан и дрзак према њему, због чега је покренут дисциплински поступак. Радник је добио опомену пред искључење са посла - казала је Гавриловићева.

Додаје да се пацијенти често жале на промјену листе лијекова, на шта домови здравља немају никаквог утицаја.

Са притужбама пацијената проблема немају у Дому здравља у Челинцу, а у прилог томе говори и податак да из године добијају високе оцјене за квалитет услуга.

- Анкете кажу да смо међу бољима, а оцјена пацијената је око 4,7, што нас охрабрује да и даље савјесно и договорно радимо свој посао. Буде понека спорадична притужба у сезони одмора када се на преглед чека можда дуже него иначе, али и то некако успијевамо да пребродимо - казао је директор челиначког Дома здравља Драшко Купрешак.

Анкете

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да осигураници могу да попуне пријаву повреде права уколико сматрају да им је прекршено неко од права из здравственог осигурања, те да и они сами редовно комуницирају са осигураницима.

Истичу да су од 2011. године у свим општинама именовани заштитници права који су на располагању свим осигураницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана