Одлазак медицинара не угрожава здравство

С. Ш.
Одлазак медицинара не угрожава здравство

Бањалука - Јавне здравствене установе у Српској прошле године напустио је 61 доктора медицине и 175 медицинских техничара, саопштило је у петак Министарство здравља и социјалне заштите РС.

У министарству су истакли да су нетачни подаци Струковног синдиката доктора медицине РС да су од почетка децембра прошле године РС напустила 53 доктора специјалиста.

- У секундарној здравственој заштити, укључујући и психијатријске болнице, Универзитетском клиничком центру РС и свим заводима и институтима 2017. године радни однос је престао за 32 доктора медицине и 130 медицинских сестара - техничара. У примарној здравственој заштити, односно у 40 домова здравља који су доставили податке, радни однос је у 2017. прекинуло 29 доктора медицине и 45 медицинских сестара - техничара - навели су у министарству и позвали синдикат да саопшти изворе својих података.

У Министарству здравља и социјалне заштите наглашавају да никада нису негирали да је медицински кадар, нарочито са средњом школом, тражен у западним земљама, али да није забиљежен одлив кадра из здравствених установа у мјери у којој би на било који начин био угрожен њихов рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана