Odlagalište otpada iseljava 200.000 ljudi

Željka Domazet
Odlagalište otpada iseljava 200.000 ljudi

Sarajevo - Institucije BiH moraju da budu aktivnije da bi bila osujećena namjera Hrvatske da uz granicu sa BiH na Trgovskoj gori izgradi odlagalište radioaktivnog otpada, čime bi bilo ugroženo više od 200.000 ljudi koji već razmišljaju o masovnom egzodusu.

Na to je juče na seminaru o značaju nuklearne bezbjednosti u Sarajevu upozorila ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić izrazivši nadu da će institucije BiH ozbiljnije shvatiti ovaj problem i da će sa vlastima Hrvatske postići dogovor da ovo odlagalište bude izmješteno na drugu lokaciju.

- Sa stanovnicima opština uz obale Une borićemo se svim pravnim sredstvima da ne bude izgrađeno odlagalište nuklearnog otpada. Nećemo odustati - rekla je Golićeva. Upozorila je da stanovništvo te regije razmišlja i o masovnom egzodusu, jer smatra da je život u tim opštinama besmislen ako bude izgrađeno odlagalište.

- Čime mogu da se bave i kome da prodaju svoje poljoprivredne proizvode? Ko će kupiti proizvode uzgojene u neposrednoj blizini odlagališta nuklearnog otpada? Ni sami neće smjeti da ih koriste - rekla je Golićeva i dodala da i pojava klizišta u Hrvatskoj Kostajnici pokazuje da su bili u pravu kada su ukazivali vlastima Hrvatske da to mjesto nije pogodno za odlaganje radioaktivnog otpada.

"Glas Srpske" nedavno je objavio dopis hrvatskih vlasti upućen načelniku opštine Dvor Nikoli Arbutini iz kojeg se vidi da Hrvatska ne samo da ne odustaje od namjere da na Trgovskoj gori odlaže radioaktivni otpad već i da su pripreme za to u poodmakloj fazi. Direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko istakao je da prate namjere Hrvatske.

- Nije poznato do kog je stepena Hrvatska došla u namjeri da izgradi odlagalište. Ako namjerava da gradi odlagalište, mora da ispoštuje sve međunarodne norme. Osim domaćih eksperata, uključićemo i međunarodne organizacije iz ove oblasti koje će utvrditi koliko će Hrvatska ispoštovati međunarodne standarde - rekao je Zeljko dodavši da se nada da će Hrvatska postići dogovor sa Slovenijom da te dvije zemlje zajednički izgrade odlagalište u Sloveniji.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Borislav Bojić izjavio je da namjere Hrvatske izazivaju opravdanu zabrinutost u BiH i da je taj projekat neprihvatljiv.

Una isto što i Sava

Srebrenka Golić kaže da je Vlada Slovenije predlagala Vladi Hrvatske da naprave zajedničko odlagalište u mjestu Vrbnik.

- Vlada Hrvatske je to odbila jer je ta lokacija u blizini rijeke Save i uz tvrdnje da će ugroziti vodotok Save i mjesto odakle se stanovnici Zagreba i okolnih mjesta snabdijevaju vodom za piće. Šta je onda sa stanovnicima kraj Une koji vodu za piće koriste upravo iz te rijeke? - upitala je Golićeva.

Opštine koje bi bile ugrožene izgradnjom odlagališta

- Novi Grad

- Dvor

- Kostajnica

- Krupa

- Bihać

- Bužim

- Cazin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana