Одлагалиште отпада исељава 200.000 људи

Жељка Домазет
Одлагалиште отпада исељава 200.000 људи

Сарајево - Институције БиХ морају да буду активније да би била осујећена намјера Хрватске да уз границу са БиХ на Трговској гори изгради одлагалиште радиоактивног отпада, чиме би било угрожено више од 200.000 људи који већ размишљају о масовном егзодусу.

На то је јуче на семинару о значају нуклеарне безбједности у Сарајеву упозорила министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић изразивши наду да ће институције БиХ озбиљније схватити овај проблем и да ће са властима Хрватске постићи договор да ово одлагалиште буде измјештено на другу локацију.

- Са становницима општина уз обале Уне борићемо се свим правним средствима да не буде изграђено одлагалиште нуклеарног отпада. Нећемо одустати - рекла је Голићева. Упозорила је да становништво те регије размишља и о масовном егзодусу, јер сматра да је живот у тим општинама бесмислен ако буде изграђено одлагалиште.

- Чиме могу да се баве и коме да продају своје пољопривредне производе? Ко ће купити производе узгојене у непосредној близини одлагалишта нуклеарног отпада? Ни сами неће смјети да их користе - рекла је Голићева и додала да и појава клизишта у Хрватској Костајници показује да су били у праву када су указивали властима Хрватске да то мјесто није погодно за одлагање радиоактивног отпада.

"Глас Српске" недавно је објавио допис хрватских власти упућен начелнику општине Двор Николи Арбутини из којег се види да Хрватска не само да не одустаје од намјере да на Трговској гори одлаже радиоактивни отпад већ и да су припреме за то у поодмаклој фази. Директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Маринко Зељко истакао је да прате намјере Хрватске.

- Није познато до ког је степена Хрватска дошла у намјери да изгради одлагалиште. Ако намјерава да гради одлагалиште, мора да испоштује све међународне норме. Осим домаћих експерата, укључићемо и међународне организације из ове области које ће утврдити колико ће Хрватска испоштовати међународне стандарде - рекао је Зељко додавши да се нада да ће Хрватска постићи договор са Словенијом да те двије земље заједнички изграде одлагалиште у Словенији.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Борислав Бојић изјавио је да намјере Хрватске изазивају оправдану забринутост у БиХ и да је тај пројекат неприхватљив.

Уна исто што и Сава

Сребренка Голић каже да је Влада Словеније предлагала Влади Хрватске да направе заједничко одлагалиште у мјесту Врбник.

- Влада Хрватске је то одбила јер је та локација у близини ријеке Саве и уз тврдње да ће угрозити водоток Саве и мјесто одакле се становници Загреба и околних мјеста снабдијевају водом за пиће. Шта је онда са становницима крај Уне који воду за пиће користе управо из те ријеке? - упитала је Голићева.

Општине које би биле угрожене изградњом одлагалишта

- Нови Град

- Двор

- Костајница

- Крупа

- Бихаћ

- Бужим

- Цазин

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана