Одјељење дјечије хематоонкологије на европској мапи центара

Срна
Одјељење дјечије хематоонкологије на европској мапи центара

Бањалука - Европско удружење за хемофилију и болести згрушавања крви крајем јуна додијелило је сертификат Одјељењу дјечије хематоонкологије Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске, чиме је уврштено у европску мапу центара за лијечење хемофилије и једини је такав центар у БиХ.

Шеф Одјељења дјечије хематоонкологије Јелица Предојевић Самарџић истакла је да овакво признање у региону посједују Београд и Нови Сад, у Србији, те Загреб и Сплит, у Хрватској.

"То има велики значај за наше одјељење и за дугогодишњи напор који је уложило Одјељење хематоонкологије, Клиника и цијели здравствени систем Републике Српске, да се пацијентима који су обољели од хемофилије обезбиједи свеобухватан и савремен третман", оцијенила је Предојевић Самарџић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је подсјетила да је процес трајао око шест мјесеци и додала да у Српској постоји 78 пацијената обољелих од тешког облика хемофилије, те да се више од 50 одсто сада налази већ у одраслој доби.

"Формирањем овог центра и сарадњом са колегама који се баве одраслим пацијентима направићемо мјесто гдје се они у току 24 часа сваки дан могу обратити за терапију, помоћ и савјет", напоменула је Предојевић Самарџић.

Она је нагласила да су пацијенти са хемофилијом који су се лијечили током рата, када није било адекватне терапије, данас особе са тешким инвалидитетом, служе се ортопетским помагалима, а многи чекају на операције.

Начелник Клинике за дјечије болести Владимир Мирошљевић рекао је да је Клиника за дјечије болести кровна институција која се бави здрављем дјеце у Републици Српској.

Он је истакао да су људи са Одјељења хематоонкологије уложили велику енергију и труд, као и да су на то поносни Клиника, УКЦ и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Замјеник генералног директора УКЦ-а Ненад Стевандић напоменуо је да хематоонкологија, као одјељење за најтеже дјечије пацијенте, има бриљантне резултате и у другим лијечењима.

Он је навео да овај сертификат значи да су достигнути стандарди и ниво који ће омогућити квалитетнији живот дјеци која се лијече на овом одјељењу.

Маја Јошић, мајка обољелог трогодишњег дјечака Вање, рекла је да је њеном сину постављена дијагноза са девет мјесеци и да прима профилаксу два пута седмично, те да се веома добро осјећа.

"Ово нам значи много, драго ми је због мог сина и остале дјеце да имамо мјесто гдје се можемо обратити у свако доба дана. Имамо све што нам треба", нагласила је Јошићева. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана