Odbijena prva tužba za nadoknadu ratne štete

Goran Maunaga
Odbijena prva tužba za nadoknadu ratne štete

Banjaluka - Opštinski sud u Tuzli odbio je prvu tužbu protiv Republike Srpske za isplatu nematerijalne ratne štete zbog dešavanja na Tuzlanskoj kapiji uz obrazloženje da je nastupila zastara.

Donoseći tu odluku tuzlanski sud se pozvao ne nedavno donesenu odluku Ustavnog suda BiH, koji je prihvatio argumente Pravobranilaštva RS u ovim predmetima, a jedan od glavnih je da su apsolutno zastarjeli. To je prvi slučaj odbijanja jednog tužbenog zahtjeva za nadoknadu ratne nematerijalne štete protiv RS, a do sada su i sudije tuzlanskog Opštinskog suda u svim predmetima usvajale takve zahtjeve. RS je suočena sa lavinom tužbi za naplatu nematerijalne ratne štete iza kojih stoje udruženja iz FBiH, a ukupni odštetni zahtjev prelazi pola milijarde maraka.

Zamjenik pravobranioca RS Milan Radujko pojašnjava da se odluka tuzlanskog suda, koja bi mogla predstavljati prekretnicu, odnosi na slučaj u kome je Muhameda Džinić tražila nadoknadu od 20.000 maraka za poginulog sina.

- U obrazloženju odluke tuzlanski Opštinski sud naveo je da se zahtjev odbija, jer je nastupio apsolutni rok zastarijevanja po članu 376 Zakona o obligacionim odnosima. Sud nije primjenjivao član 377 zakona na koji se pozivao tužitelj u tužbi i koji se vezuje za krivično-pravnu odgovornost. Prema ovom zakonu, rok zastare naknade nematerijalne štete računa se istekom godine od dana prestanka ratnog stanja na području RS. To je 19. jun 1997. godine, a tužba u tom predmetu podnesena je tek 2013. godine - kaže Radujko.

Napominje da je sud odbio tužbu upravo iz razloga koji su napisani u odluci Ustavnog suda BiH, koji je nedavno prihvatio apelaciju Pravobranilaštva RS i ukinuo presudu Apelacionog suda Brčko distrikta iz 2008. godine. Tom presudom Srpskoj je bilo naloženo da isplati 15.000 KM kao nadoknadu za ratnu nematerijalnu štetu. U odluci Ustavnog suda navedeno je da je utvrđena povreda prava RS, jer su u presudi brčanskog suda primijenjene pogrešne odredbe Zakona o obligacionim odnosima. Precizirano je da je riječ o zastari potraživanja prema RS. Zbog toga je naloženo vraćanje predmeta tom sudu, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu s Ustavom BiH.

Radujko kaže da bi svi niži sudovi, koji su prihvatili pokretanje procesa protiv RS za nadoknadu ratne materijalne i naročito nematerijalne štete, trebalo da postupaju kao Opštinski sud u Tuzli.

- Najviše tih tužbenih zahtjeva ima u Tuzli i Sarajevu, a radi se o ukupnom potraživanju od pola milijarde maraka. Da nije bilo odluke Ustavnog suda, taj iznos bi bio još veći. Odluka tuzlanskog suda je uvođenje u praksu pravnog stava Ustavnog suda u tim predmetima - kaže Radujko.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj izjavio je ranije da je nedavnom odlukom Ustavnog suda potvrđen stav Pravobranilaštva da su nižestepeni sudovi u predmetima za nadoknadu nematerijalne ratne štete protiv RS ozbiljno kršili pravo na pravično suđenje i pravo na imovinu ne poštujući rokove zastarjelosti.

Logoraši i civilne žrtve rata iz FBiH protiv RS su podnijeli hiljade tužbi radi nadoknade nematerijalne ratne štete kojima od Srpske traže ukupno oko 500 miliona maraka odštete.

Presude

Milan Radujko kaže da je moguće da će pojedine sudije u nekim predmetima za nadoknadu ratne štete i dalje presuđivati u korist tužioca, ali da je bitno da sada postoji i drugačija praksa.

- Sada imamo jake razloge da u tim slučajevima svojim žalbama i drugim pravnim lijekovima ističemo ono što je bitno. To je dobar osnov za dalje postupanje i donošenje presuda u našu korist - kaže Radujko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana