Одбијена прва тужба за надокнаду ратне штете

Горан Маунага
Одбијена прва тужба за надокнаду ратне штете

Бањалука - Општински суд у Тузли одбио је прву тужбу против Републике Српске за исплату нематеријалне ратне штете због дешавања на Тузланској капији уз образложење да је наступила застара.

Доносећи ту одлуку тузлански суд се позвао не недавно донесену одлуку Уставног суда БиХ, који је прихватио аргументе Правобранилаштва РС у овим предметима, а један од главних је да су апсолутно застарјели. То је први случај одбијања једног тужбеног захтјева за надокнаду ратне нематеријалне штете против РС, а до сада су и судије тузланског Општинског суда у свим предметима усвајале такве захтјеве. РС је суочена са лавином тужби за наплату нематеријалне ратне штете иза којих стоје удружења из ФБиХ, а укупни одштетни захтјев прелази пола милијарде марака.

Замјеник правобраниоца РС Милан Радујко појашњава да се одлука тузланског суда, која би могла представљати прекретницу, односи на случај у коме је Мухамеда Џинић тражила надокнаду од 20.000 марака за погинулог сина.

- У образложењу одлуке тузлански Општински суд навео је да се захтјев одбија, јер је наступио апсолутни рок застаријевања по члану 376 Закона о облигационим односима. Суд није примјењивао члан 377 закона на који се позивао тужитељ у тужби и који се везује за кривично-правну одговорност. Према овом закону, рок застаре накнаде нематеријалне штете рачуна се истеком године од дана престанка ратног стања на подручју РС. То је 19. јун 1997. године, а тужба у том предмету поднесена је тек 2013. године - каже Радујко.

Напомиње да је суд одбио тужбу управо из разлога који су написани у одлуци Уставног суда БиХ, који је недавно прихватио апелацију Правобранилаштва РС и укинуо пресуду Апелационог суда Брчко дистрикта из 2008. године. Том пресудом Српској је било наложено да исплати 15.000 КМ као надокнаду за ратну нематеријалну штету. У одлуци Уставног суда наведено је да је утврђена повреда права РС, јер су у пресуди брчанског суда примијењене погрешне одредбе Закона о облигационим односима. Прецизирано је да је ријеч о застари потраживања према РС. Због тога је наложено враћање предмета том суду, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку у складу с Уставом БиХ.

Радујко каже да би сви нижи судови, који су прихватили покретање процеса против РС за надокнаду ратне материјалне и нарочито нематеријалне штете, требало да поступају као Општински суд у Тузли.

- Највише тих тужбених захтјева има у Тузли и Сарајеву, а ради се о укупном потраживању од пола милијарде марака. Да није било одлуке Уставног суда, тај износ би био још већи. Одлука тузланског суда је увођење у праксу правног става Уставног суда у тим предметима - каже Радујко.

Правобранилац РС Слободан Радуљ изјавио је раније да је недавном одлуком Уставног суда потврђен став Правобранилаштва да су нижестепени судови у предметима за надокнаду нематеријалне ратне штете против РС озбиљно кршили право на правично суђење и право на имовину не поштујући рокове застарјелости.

Логораши и цивилне жртве рата из ФБиХ против РС су поднијели хиљаде тужби ради надокнаде нематеријалне ратне штете којима од Српске траже укупно око 500 милиона марака одштете.

Пресуде

Милан Радујко каже да је могуће да ће поједине судије у неким предметима за надокнаду ратне штете и даље пресуђивати у корист тужиоца, али да је битно да сада постоји и другачија пракса.

- Сада имамо јаке разлоге да у тим случајевима својим жалбама и другим правним лијековима истичемо оно што је битно. То је добар основ за даље поступање и доношење пресуда у нашу корист - каже Радујко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана