Od zore u redu za registraciju auta

Dragana Keleč Foto: V. Stojaković
Od zore u redu za registraciju auta

Banjaluka - Buđenje u zoru jedina je šansa vozačima da stignu da registruju automobil, ali ni to ih ne spašava od višečasovnog stajanja u redu.

Rano ustajanje je neminovno da bi ugrabili broj, ali ih i poslije toga čeka dugo stajanje do dolaska na šalter. U uskom i zagušljivom hodničiću u Centru javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka zatekli smo veliki broj nervoznih vozača. Mnogi od onih koje smo zatekli oko 13 časova kažu da su ustali prije šest i da im nije do priče. Na pitanje koliko čekaju uglavnom odmahuju rukom.

- Predugo! Eto koliko čekam... Ovo je sramota. Iako imaju dva, radi samo jedan šalter za registraciju vozila za fizička lica. Ni ove redne brojeve koje nam izdaju većina ne poštuje. Posebno ovi iz agencija koje se bave osiguranjem. Nakupe po 15 brojeva, pa prolaze mimo reda - kaže Dragan Škrbić.

Nema ni stolica, bar da čovjek sjedne dok čeka, dobacio je ljutito jedan stariji čovjek, a zatim nervozno izašao iz zgrade da ispred "smota jedan duvan", odbivši da još bilo šta kaže.

Sate u redu proveo je i Boško Granulić, jednako ljut kao i ostali koji su došli da produže registraciju.

- Vruće je i zagušljivo. Ne možemo dugo izdržati u ovom hodniku, pa izađemo malo ispred. Ali džaba. Neki odu i kući sa brojem da prekrate čekanje, pa se poslije nekoliko sati vrate - žali se Granulić.

Mladen Janjić je procijenio da mu je isplativije otići do kuće u petnaestak kilometara udaljenom Trnu nego da čeka u redu.

- Došao sam oko sedam, uzeo broj i otišao kući. Evo sad sam stigao i ispred mene je još šest vozača, pa ću valjda doći na red - priča Janjić.

U CJB Banjaluka kažu da su poboljšali funkcionisanje sistema i angažovali dodatne izvršioce, jer je u junu, julu i avgustu povećan broj zahtjeva za registraciju vozila. Ističu da je za prvih šest mjeseci ove godine podneseno 2,11 odsto više zahtjeva za registraciju vozila u odnosu na isti period lani.

- Zahtjeve za registraciju vozila građani mogu predati i u pisarnici CJB Banjaluka svakim radnim danom do 15 časova da bi se izbjeglo čekanje na šalterima, u slučaju da se desi da zbog tehničkih poteškoća padne sistem - istakla je portparol CJB Banjaluka Marija Markanović.

Naglasila je da je za poslove registracije vozila organizovan i rad u dvije smjene, sa radnim vremenom od sedam do 20 časova, a da šalteri rade i subotom od sedam do 13 časova.

- Šalter broj jedan predviđen je za pravna lica, šalteri 2 i 3 rade sa agencijama za posredovanje pri registraciji vozila, dok su šalteri 4 i 5 za rad sa fizičkim licima - dodala je Markanovićeva.

Gužve ispred šaltera za registraciju vozila zabilježene su i u ostalim dijelovima RS, ali su zbog velikog broja vozača u Banjaluci najizraženije.

Prema evidenciji Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u RS trenutno ima 93.650 vozila sa isteklom registracijom.

Istekla dokumenta u BiH

- 251.803 registracija vozila

- 202.448 lične karte

- 97.497 vozačke dozvole

 

Raspored šaltera u CJB Banjaluka

Šalter 1 - pravna lica

Šalteri 2 i 3 - rad sa agencijama za posredovanje pri registraciji vozila

Šalteri 4 i 5 - rad sa fizičkim licima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana