Од сутра до 17. октобра седмица судске нагодбе

Срна
Од сутра до 17. октобра седмица судске нагодбе

Приједор - У Основном суду у Приједору од 1. до 17. октобра биће реализована активност "Седмица судске нагодбе", најављено је данас из овог суда.

"Седмица судске нагодбе" спроводи се на иницијативну Високог судског и тужилачког савјета БиХ у свим првостепеним и другостепеним судовима у БиХ с циљем рјешавања што је могуће већег броја предмета мирним путем, у скраћеном поступку, који је економичнији и бржи за странке.


"На овај начин се жели извршити позитиван утицај на ефикасност судских поступака, те промјену приступа суда и странака рјешавању спорова, гдје се као приоритет поставља брзо и ефикасно рјешавање, с акцентом на задовољство странака на исход спора и услугу суда", наводи у саопштењу Суда.

Поступак је јефтинији јер је привилегован са аспекта плаћања судске таксе, те једноставнији поступак јер су и странке и суд поштеђени дуготрајног вођења поступка, непотребног прибављања и извођења доказа, одгађања рочишта, дуготрајног поступка намирења, евентуалног другостепеног поступка, те додатних трошкова.

Карактерише га сигурност и повјерење јер је судска нагодба извршна исправа на основу које је могуће покренути извршни поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана