Од страдања у Јадовну прошло 75 година

Ц. М.
Од страдања у Јадовну прошло 75 година

Бањалука - Сјећање на убијене Србе у комплексу логора Јадовно - Госпић - Паг у Хрватској 1941. године биће обиљежено 1. и 2. јула, а за грађане који желе да одају почаст жртвама биће организован бесплатан превоз.

Ово је поручио предсједник бањалучког Удружења "Јадовно 1941", које окупља потомке и поштоваоце жртава усташких логора, Душан Басташић. Он је подсјетио да се ове године обиљежава 75 година од јадовничког страдања.

- Из Бањалуке је организован бесплатан превоз једним аутобусом, те позивамо грађане да се што прије јаве на број телефона 051/333-500 или на и-мејл адресу [email protected] како би себи обезбиједили мјесто - казао је Басташић, додајући да ће овим путницима бити обезбијеђен и бесплатан смјештај.

Програм почиње 1. јула у мјесту Плашко у Лици, гдје ће бити освештан крст висок 3,5 метара. Посјетиоци ће моћи да послушају предавање о житију владике Саве Трлајића, односно светог Саве Горњокарловачког, који је био један од 38.000 убијених Срба у комплексу логора Јадовно.

Сутрадан, 2. јула, од десет часова ће бити служен парастос код Шаранове јаме. Пут ће их даље водити у Грушане, одакле креће литија до Катине јаме, затим иду до Ступачинова, гдје је такође постојао логор. Програм ће бити завршен посјетом Смиљану, родном мјесту Николе Тесле.

Организатори сабрања су Горњокарловачка епархија и удружења грађана "Јадовно 1941" из Бањалуке и Београда.

У комплексу логора смрти Јадовно - Госпић - Паг за само 132 дана, од маја до августа 1941, убијено је више од 40.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана