Od početka godine okriveno 1.502 lica visokog migracijskog rizika

Srna
Od početka godine okriveno 1.502 lica visokog migracijskog rizika

Sarajevo - Pripadnici Granične policije BiH otkrili su od početka ove godine do 1. aprila 1.502 lica visokog migracijskog rizika u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska granice, dok je 2.471 lice spriječeno da uđe na teritoriju BiH iz susjednih zemalja, rekao je danas direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

On je na sastanku sa šefom Misije Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u BiH Piterom van der Overartom rekao da najveći broj ilegalnih migranata dolazi iz Pakistana, Iraka, Sirije, Irana, Avganistana, Palestine, Indije, Libije, Alžira, Bangladeša, Tunisa, Maroka i Turske.

Galić je istakao da ta policijska agencija preduzima mjere u skladu sa Planom vanrednog angažovanja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažovanje raspoloživog ljudstva i materijalno- tehničkih sredstava, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Na sastanku u Sarajevu, kojem je prisustvovao i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Granične policije Slobodan Krstić, razgovarano je i o zajedničkim projektima ove agencije i IOM-a, prije svega projektima koji se odnose na oblasti sprečavanja krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i prekograničnog kriminala, otkrivanja krivotvorenih dokumenata, analize rizika.

Iz Granične policije podsjećaju da im je Overart, u okviru projekta “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH”, polovinom februara uručio donaciju - kombi, a danas najavio i dodatnu pomoć s ciljem operativnog jačanja ove policijske agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana