Od ognjišta daleko još 70.000 ljudi

Milijana Latinović
Od ognjišta daleko još 70.000 ljudi

Banjaluka - Broj izbjeglih i raseljenih u Srpskoj smanjuje se iz godine u godinu, a od skoro 70.000 lica koja imaju taj status, najviše ih je u Banjaluci, Bijeljini i Doboju.

Prema podacima Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS, status raseljenih ima 19.216 porodica, odnosno 59.511 lica, dok je među izbjeglicama 2.788 porodica, odnosno 8.537 osoba.

Od skoro 3.000 porodica u alternativnom smještaju, najviše ih je u stanovima u individualnom zakupu i onima čiju je izgradnju finansirala Vlada Srpske. Najviše porodica u kolektivnom smještaju, njih 104, je u Doboju, dok je u gerijatrijskim centrima najviše porodica smješteno u Prijedoru i Trebinju. U stanovima izgrađenim od donacija smješteno je 146 porodica u Bijeljini i 39 na području Banjaluke, dok u ostalim lokalnim zajednicama takvih stanova nema. U opštinama Bratunac, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Jezero, Kalinovik, Kupres RS, Novo Goražde, Rudo, Srebrenica, Trnovo i Čajniče nema izbjeglica.

Predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica RS Ignjat Simić ističe da je dobro što se broj izbjeglih i raseljenih smanjuje, ali napominje da je još mnogo Srba raseljenih iz FBiH i prognanih iz Hrvatske koji nisu ostvarili svoja prava.

- Do sada je trebalo da bude riješen status i tih skoro 70.000 lica, ali očigledno nije bilo dovoljno ni političke volje ni novca, a ako ga je i bilo, nije raspoređen na pravi način. Hrvati i Bošnjaci su uglavnom riješili pitanje nadoknade i obnove imovine u RS, dok su Srbi u FBiH statistička greška - rekao je Simić.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Radovan Grajić ističe da ministarstvo realizuje pet projekata kojima nastoji da zbrine raseljene i izbjeglice.

- Oko 27.000 ljudi još traži pomoć, dok su ostali obuhvaćeni kroz razne programe - rekao je Grajić.

U Srpskoj je, prema podacima ministarstva, status izbjeglih i raseljenih 2000. godine imalo 273.171 lice, dok ih je pet godina kasnije bilo 95.160.

Kancelarije

Simić je istakao da se u maju u Srpskoj otvara šest kancelarija koje će se baviti problemima i zaštitom srpske imovine u FBiH, što bi trebalo da pruži bolji procenat povratka u opštine na području FBiH. Kancelarije će biti otvorene u Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Nevesinju.

Lokalne zajednice sa najviše raseljenih lica

Banjaluka       9.827

Bijeljina       5.516

Doboj             4.513

Lokalne zajednice sa najviše izbjeglica

Banjaluka              3.362

Gradiška                956

Prijedor                 699

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana