Од малих богиња обољело дијете из Бањалуке

Срна
Од малих богиња обољело дијете из Бањалуке

Бањалука - Једно дијете из Бањалуке обољело је од малих богиња, чиме је укупан број пријављених обољелих у Републици Српској повећан на 77, речено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске.

"Од посљедњег извјештаја када је пријављен обољели случај, 4. јула у Институт за јавно здравство Републике Српске достављена је једна пријава обољелих од морбила. Ријеч је о дјетету школског узраста из Бањалуке, које није вакцинисано", наводе из Института.

Од почетка марта у Бањалуци су пријављена 43 обољела лица, у Козарској Дубици седам, у Источном Сарајеву шест, Вукосављу и Лакташима по четири, Модричи три, Новом Граду два, те у Власеници, Шамцу, на Палама, Српцу, Челинцу, Приједору, Кнежеву и Шипову по једно лице.

"Од укупног броја обољелих до сада су хоспитализована 42 лица, а на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске тренутно нема хоспитализованих лица обољелих од малих богиња", наводе из Института.

Из Института за јавно здравство додају да, од укупно 77 обољела лица од малих богиња у Републици Српској, 64 није вакцинисано или је непотпуно вакцинисано за своју доб или је непознатог вакциналног статуса.

Мале богиње су вирусно заразно обољење које се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана