Од јануара поново поскупљује струја у Републици Српској

nezavisne.com
Од јануара поново поскупљује струја у Републици Српској

Бањалука - Накнада за обновљиве изворе енергије са прошлогодишњих 0,0044 КМ по киловат часу повећана је на 0,0053 КМ што значи да ће рачуни за струју у Републици Српској бити већи за 0,7 одсто.

Како се наводи у Нацрту Одлуке о висини накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора а који је утврдила Регулаторна комисија за енергетику РС нови обрачун би се требао примјењивати са почетком нове године.

"Улазни параметри за утврђивање накнаде су средства у износу од 24.664.880 КМ потребна за исплату премија за подстицање планиране производње електричне енергије из обновљивих извора енергије од 315.159.172 киловат часова", наводи се у нацрту одлуке која ће након што Влада РС да сагласност, бити објављена у службеном гласнику РС.

Како наводе у РЕРС-у, процјена је рађена на бази претпоставке јер је на бази расположивих информација, у овом моменту, нереално очекивати да се у 2018. години оствари сва планирана производња из Акционог плана Републике Српске за коришћење обновљивих извора енергије а која износи 490,80 гигават часова и ефикасна когенерација 98,31 гигават часова.

Из комисије подсјећају како накнаду за обновљиве изворе и ефикасну когенерацију обрачунава и наплаћује снабдјевач крајњих купаца и приказује као посебну ставку на рачуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана