Od danas masne kazne za saobraćajne prekršaje

M. L.
Od danas masne kazne za saobraćajne prekršaje

Banjaluka - Vozače i pješake u BiH od danas očekuju rigoroznije kazne za saobraćajne prekršaje jer je stupio na snagu novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

rema odredbama ovog zakona, najviše novca platiće oni  koji izazovu saobraćajnu nesreću, pijani sjednu za volan, kao i oni koji voze nedozvoljenom brzinom ili neadekvatno prevoze djecu. Za pojedine prekršaje kojima je izazvana saobraćajna nesreća propisana je kazna od 1.000 KM do 5.000 KM i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Vozači koji prilikom alkotestiranja budu imali više od 1,5 promila alkohola u krvi platiće kaznu od 400 do 1.000 KM, a toliko će novca morati da izdvoje i oni koji na sjedištu suvozača prevoze dijete mlađe od 12 godina, ili jure kolovozom ne poštujući ograničenje brzine. Za nevezivanje pojasa predviđena je kazna od 100 do 300 KM, koliko će platiti i vozači koji telefoniraju za vrijeme vožnje.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe da od kada su se u medijima pojavile informacije o većim kaznama, mnogo je više savjesnih vozača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana