Od Ratarstva potražuju 1,5 miliona maraka

M. V.
Od Ratarstva potražuju 1,5 miliona maraka

Gradiška - Pedesetak bivših radnika preduzeća "Ratarstvo" iz Nove Topole, koje je već osam godina u stečaju, u petak je mirnim protestima izrazilo nezadovoljstvo zbog neisplaćenih plata i doprinosa.

Poslije pokretanja stečaja radnici su ostali bez posla, a organizatori okupljanja kažu da 233 zaposlenih potražuju oko 1,5 miliona maraka.

- Radnici su ranije odvajali po jednu platu, od čega je kupljeno 250 hektara zemljišta za preduzeće, a neće da nas isplate. Stečajni upravnik nam je uvijek isto obećavao, a nikad ništa nije ispoštovano - istakao je Đuro Bajić koji je u "Ratarstvu" radio 40 godina i od firme potražuje oko 8.000 KM.

Toliki dug "Ratarstvo", kako navodi Zorica Balaban, ima i prema njoj. Ona je u ovom preduzeću provela 22 godine.

- Okupili smo se zbog dugotrajnog stečajnog postupka i jer smo izigrani. Više od 6.000 hektara zemljišta "Ratarstva" neko obrađuje, dok mi čekamo naše isplate - istakla je ona.

Predsjednik Odbora povjerilaca "Ratarstva" u stečaju Koviljka Šokčević istakla je da je okupljanje bivših radnika vid protesta prema sudu, tužilaštvu i pravobranilaštvu, navodeći da su to glavni krivci što se stečaj godinama ne rješava.

Ona je naglasila da je stečaj mogao biti okončan 2011. godine istakavši da je program bivšeg stečajnog upravnika Slavka Vujančevića bio dobar za povjerioce i za državu, ali ipak "nekom nije bilo u interesu zbog čega je i smijenjen".

Naredni korak nezadovoljnih radnika biće usmjeren ka sudu i tužilaštvu, a poslije toga i prema Vladi RS, od kojih očekuju konkretne mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana