Од Ратарства потражују 1,5 милиона марака

М. В.
Од Ратарства потражују 1,5 милиона марака

Градишка - Педесетак бивших радника предузећа "Ратарство" из Нове Тополе, које је већ осам година у стечају, у петак је мирним протестима изразило незадовољство због неисплаћених плата и доприноса.

Послије покретања стечаја радници су остали без посла, а организатори окупљања кажу да 233 запослених потражују око 1,5 милиона марака.

- Радници су раније одвајали по једну плату, од чега је купљено 250 хектара земљишта за предузеће, а неће да нас исплате. Стечајни управник нам је увијек исто обећавао, а никад ништа није испоштовано - истакао је Ђуро Бајић који је у "Ратарству" радио 40 година и од фирме потражује око 8.000 КМ.

Толики дуг "Ратарство", како наводи Зорица Балабан, има и према њој. Она је у овом предузећу провела 22 године.

- Окупили смо се због дуготрајног стечајног поступка и јер смо изиграни. Више од 6.000 хектара земљишта "Ратарства" неко обрађује, док ми чекамо наше исплате - истакла је она.

Предсједник Одбора повјерилаца "Ратарства" у стечају Ковиљка Шокчевић истакла је да је окупљање бивших радника вид протеста према суду, тужилаштву и правобранилаштву, наводећи да су то главни кривци што се стечај годинама не рјешава.

Она је нагласила да је стечај могао бити окончан 2011. године истакавши да је програм бившег стечајног управника Славка Вујанчевића био добар за повјериоце и за државу, али ипак "неком није било у интересу због чега је и смијењен".

Наредни корак незадовољних радника биће усмјерен ка суду и тужилаштву, а послије тога и према Влади РС, од којих очекују конкретне мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана