Од Фонда здравственог осигурања траже рефундацију за лимун, чајеве и креме

С. Ђ._
Од Фонда здравственог осигурања траже рефундацију за лимун, чајеве и креме

Бањалука - Поједини пацијенти, поред надокнаде трошкова за лијекове и медицинске услуге, Фонду здравственог осигурања РС покушавају да подметну и рачуне, за које немају право на рефундацију, па се неријетко међу захтјевима нађу и они за чајеве, лимун, креме и слично.

- Увијек детаљно прегледамо документацију коју осигураници прилажу, те није могуће да се десе пропусти. Упозоравамо све који покушавају да злоупотријебе права из здравственог осигурања да им то нећи поћи за руком - кажу из Фонда.

Појаснили су да осигурано лице може да поднесе захтјев за рефундацију трошкова у случају да му је наплаћена услуга која је обухваћена пакетом права из обавезног здравственог осигурања.

- Један од основа да осигуранику буде враћен новац за плаћену услугу јесте ситуација када је обављена нека претрага на основу "упутнице на лични захтјев". Ова упутница се издаје онда када на примјер породични доктор сматра да неки преглед није потребан, а осигураник на њему инсистира. Уколико налаз претраге покаже да је преглед заиста био неопходан, осигураник има право да поднесе захтјев за рефундацију новца - рекли су из Фонда.

Захтјеви за рефундацију се рјешавају у року од 30 дана, када је ријеч о првостепеном поступку, односно 60 дана, ако се ради о другостепеном поступку. Изузеци од овог рока, како кажу у Фонду, су случајеви када се тражи допуна документације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана