Од 25. априла без царина на пошиљке из иностранства вриједности до 300 КМ

Агенције
Од 25. априла без царина на пошиљке из иностранства вриједности до 300 КМ

Бањалука – Грађани БиХ ће од 25. априла моћи унијети робу у свом личном пртљагу за властите потребе до вриједности од 600 КМ, док ће према новој одлуци грађани, који добију путем поште пакете из иностранства, бити ослобођени царине на пакете вриједности до 300 КМ.

Одлука о остваривању права на ослобађање од плаћања увозних и извозних дажбина почиње да се примјењује од 25.04.2018. године.

"Када физичко лице улази у царинско подручје БиХ возилом или на неки други начин, тренутно има право на ослобађање од плаћања увозних дажбина на робу коју уносе у свом личном пртљагу за властите потребе до вриједности од 200 КМ. Почетком примјене нове Одлуке та вриједност се повећава до износа од 600 КМ", наведено је у саопштењу УИО БиХ.

У саопштењу је наведено да се према тренутним прописима када грађани БиХ добијају путем поште пакете из иностранства, тренутно ослобађање од плаћања увозних дажбина врши на пакете занемариве вриједности до износа од 50 КМ. 

"Почетком примјене нове Одлуке та вриједност се повећава до износа од 300 КМ, уколико физичко лице наручује робу из иностранства и исту плаћа приликом наруџбе", наводе у УИО.

С друге стране ослобађају се од плаћања увозних дажбина пакети до вриједности од 90 КМ укилко физичка лица из БиХ исте добијају од физичких лица из иностранства без било каквог плаћања.

"Када се ради о горе поменутој роби мора бити видљиво да је иста намијењена за властитет потребе. Не смије се радити о количинама које би дале наслутити да је та роба намијењена даљој продаји у БиХ", наводе у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана