Од 1990. године БиХ задесиле 23 природне катастрофе

Агенције
Од 1990. године БиХ задесиле 23 природне катастрофе

У природним катастрофама, од 1990. године у БиХ, страдало је 46 људи, а бројна економска добра су уништена, речено је у Бањалуци на отварању научне конференције о адаптацијама на климатске промјене у Источној Европи. Стручњаци упозоравају да се мора радити више на ублажавању посљедица климатских промјена.

Честе поплаве и суше, олујни вјетрови и повећање просјечних температура, показатељи су климатских промјена и у БиХ. Конференција у Бањалуци требала би да укаже на могућности адаптације на ове промјене.

- Евидентно је да је човјек главни кривац, односноп прекомјерна концентрација емисија са гасовима стаклене баште која је условила повећање температуре па имамо савим другачија дешавања у атмосфери која се другачије рефлектују на временска стања, што условљава појаву екстрема попут поплава и суша - каже Горан Трбић, декан бањалучког Природно-математичког факултета.

Од 1990. године до данас, БиХ су погодиле 23 природне катастрофе, које су посљедица климатских промјена. Ресорни министар, Сребренка Голић, каже да је неопходно радити на ублажавању њихових посљедица, што је и опредјељење ресорног министарства, које је усвојило три национална извјештаја о климатсим промјена и Стратегију нискокарбонског развоја.

- Трпимо посљедице катастрофалних климатских промјена које нисмо изазвали ми већ високотехнолошко развијене земље, али наш географски положај је такав да ми трпимо - каже Голићева.

Професор на ПМФ у Хамбургу, Валтер Лил, истакао је да подручје Источне Европе трпи велике климатске промјене. Један од начина рјешавања овог проблема, сматра, је смањење емисије угљен-диоксида, прилагођавање пољопривредне произодње и подизања свијести људи о климатским промјенама.

- Видим велики потенцијал у БиХ у борби против климатских промјена, а овај догађај ће помоћи да убрзамо тај процес - истиче Лил.

Током два дана трајања конференције у Бањалуци, биће изложено око 50 радова, који ће бити и публиковани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана