Од 15. новембра обавезна зимска опрема

Срна
Од 15. новембра обавезна зимска опрема

Бањалука - Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић изјавио је данас Срни да у Српској од 15. новембра до половине априла наредне године возачи на моторним возилима морају имати одговарајућу зимску опрему.

"За зимску опрему за путничка и остала моторна возила, чија највећа дозвољена маса није већа од 3,5 тоне и немају више од осам сједишта, сматрају се зимске гуме на сва четири точка, чија дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра", појаснио је Радовић.

Према његовим ријечима, у овој опреми су и гуме са љетним профилом чија дубина газећег слоја износи минимално четири милиметра и у прибору одговарајући ланци.

Он је истакао да се у зимским условима радње у саобраћају морају обављати спорије, јер нагле промјене начина кретања могу да доведу до губљења контроле над возилом.

"Зими је потребно држати одстојање у односу на возила испред. Важно је да возачи поштују услове на путевима и посебно обрате пажњу на надвожњаке, мостове и усјеке гдје се зими стварају слојеви леда који су опасни и може доћи до проклизавања возила", додао је Радовић.

Он је позвао возаче да брзину кретања моторних возила прилагоде условима на путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана