Од 1. марта нови талас поскупљења

ATV
Од 1. марта нови талас поскупљења

Више цијене горива и гаса у фебуару само су чини се увертира у нови талас поскупљења. Наизглед незнатна поскупљења хране од фенинг, два, ипак добрано пустоше потрошачку синдикалну корпу.

У јануару је коштала 1883 марке што је за шест марака више од децембарске, док су процјене да  ће  фебруарска бити сигурно за 5-6 марака скупља. Нема оправдања за нова поскупљења, оштри су из Савеза синдиката и подсјећају да је просјечна плата покрива тек 44,3 одсто основних потреба. Повећање цијена енергенета виде само као изговор за нова поскупљења.

"Треба се вратити на онај о период раније кад су цијене енергената опале  и за више од 20 одсто, 25 одсто нафта и слично. Треба се сјетити да се тад није десио тај значајнији пад  цијена за које сада кажу да ће повећавати цијене”, рекла је  Божана Радошевић, стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС.

Највише трпе први произвођачи и потрошачи, док трговци, кажу у Синдикату, користе у оваквој сивој зони прилику за зараду. Ако за утјеху, цијене основних животних намирница хљеба и млијека, мироваће бар неко вријеме. Како је килограм брашна са 55 фенинга поскупио на 56 корекција цијена , требало би да буде минимална.

"Ми смо увели праксу какву смо имали некада, да сваке године повећамо цијену понеког производа. Не можете подићи цијену свих производа 1-2 одсто него ћете неки подићи пет а неки нула. Наш циљ је 1-2  одсто годишње да расте због повећања трошкова”, казао је Саша Тривић из предузећа "Крајина клас”.

Од првог марта аутобуску карту у једном правцу плаћаћемо 20 фенинга више, што је на мјесечном нивоу скок за 3-4 марке. И најмања поскупљења су удар на већ празне новчанике, јадају се грађани. Плаше се ланчане реакције, а плата им траје пола мјесеца.

Додатне акцизе након поскупљења горива, увећале су драстично и цијене аутогаса, али и гаса који се користи у домаћинствима. Док грађани тврде како је то ново завлачење руку у њихове џепове из  нафтних компанија поручују да је скок цијене плина са 17 на 20 марака било неминовно, јер је дошло до због увећања цијена на тржишту, па гас плаћају знатно скупље. Колико не прецизирају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана