Од 1. јула подстицаји привредницима за повећање плата

Срна
Од 1. јула подстицаји привредницима за повећање плата

Бањалука - Привредни субјекти у Републици Српској од 1. јула требало би да добијају подстицаје на основу повећања плата радницима и директних улагања, предвиђено је Приједлогом закона о подстицајима у привреди који је данас утврдила Влада Српске.

У Министарству привреде и предузетништва Републике Српске рекли су Срни да би исплата подстицаја требало да почне 1. јула, као и да се овом мјером жели унаприједити пословно окружење, чиме би биле створене претпоставке за повећање плата у реалном сектору и привлачење домаћих и страних инвеститора у привреду, што би резултирало већим привредним растом и додатним запошљавањем.

"Тренутна висина плата у реалном сектору и међународна кретања узрокују миграције радника из Српске, што има негативан утицај и на продуктивност и конкуретност привредних субјеката у Републици Српској. С обзиром на ове околности, приступило се изради Приједлога закона о подстицајима, по хитном поступку, да би се што прије омогућило повећање плата радницима", истакли су у Министарству привреде и предузетништва.

У Министарству напомињу да се овим законом уређују услови, корисници и поступак за остваривање права на подстицаје за повећање плата радницима, као и основни елементи за стимулисање директних улагаља у привреду.

Износ подстицаја за повећање радничких плата биће одређиван на основу висине њихове почетне плате.

"Ако је почетни износ виши од 550 КМ, привредни субјект остварује право на новчана средства у износу који одговара вриједности 70 одсто плаћених доприноса на повећање плате. Ако је почетни износ плате радника виши од најниже плате у Српској, односно 450 КМ, али не већи од 550 КМ, привредни субјект остварује право на новчана средства у износу који одговара вриједности од 30 одсто плаћених доприноса на повећање плате", појаснили су Министарству привреде и предузетништва.

Предвиђено је да пивредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода - од 1. јануара до 30. јуна и од 1. јула до 31. децембра.

"Корисници подстицаја су привредна друштва и самостални предузетници са сједиштем у Српској из области производње, трговине и услуга", истакли су у Министарству привреде и предузетништва.

У Министарству указују да подстицаје за директна улагања имају и неке земље региона, као што је Србија.

"Та рјешења се односе на подршку конкурентности пословних субјеката кроз подршку њиховим улагањима у материјална и нематеријална средства с циљем отпочињања обављања нове пословне дјелатности, проширења постојећих капацитета или проширења производње на нове производе и процесе, као и прибављање имовине директно повезане са привредним друштвом које је престало или би престало са радом, ако га не би купило треће лице по тржишним условима, а којима се може пружити и подршка запошљавању", рекли су у Министарству привреде и предузетништва.

Предложеним законом се ствара и правни основ за израду регистра подстицаја у привреди на локалном и републичком нивоу, чија је припрема у току.

Из Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске саопштено је, након данашње сједнице, да је доношење овог закона планирано у Програму економских реформи за период од 2019. до 2021. године и приоритета утврђених у експозеу премијера Радована Вишковића.

"Увођење подстицаја за повећање плате радника има за циљ два ефекта. Први је побољшати положај радника, а други има за циљ отклањање сиве зоне у области исплате плата радника и превођење цјелокупног новчаног износа који радник добије од привредног субјекта у легалне токове", наведено је у саопштењу.

У саопштењу пише да је сврха увођења подстицаја за директна улагања да буду обезбијеђени услови за постизање веће конкурентности привреде, одрживи привредни раст и повећање запослености у Српској. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана