Од 1. јануара веће плате за запослене у просвјети

ATV
Од 1. јануара веће плате за запослене у просвјети

Бањалука - Веће плате у јавном сектору наредне године могу очекивати само запослени у образовању, најавио је премијер Републике Српске. Буџетом за 2019. предвиђено је повећање за више од 20 милиона марака за образовање.

Полицији иде пет милиона више, али за разлику од образовања, неколико милиона више МУП-у није за повећање плата. Просвјетари изједначавање коефицијената са другим буџетским корисницима чекају скоро деценију. 

“Усклађивање са осталим буџетским корисницима, и како сте могли чути овдје и од предсједнице синдиката, то је некаква наша обавеза која је стајала 10-ак година. Министарству унутрашњих послова смо повећали оквир буџета за плате за пет милиона КМ. И то није повећање плате, него новопримљени људи у систему министарства унутрашњих послова”, рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске

Први човјек синдиката образовања је задовољан што су коначно добили оно што су тражили, али се нада да ће сви радници добити повећање плата, а не само они са вишом и високом стручном спремом. Желимо да се ова област уреди на поштен начин, да би се сви запослени окористили повећаним буџетом за просвјету, науку и културу - каже Драган Гњатић.

“Инсистирамо на повећању од најмање осам одсто за све запослене - и будући да закон није усвојен, и неће ступити на снагу првог јануара - да што прије урадимо, али и што квалитетније урадимо тај закон заједничким снагама, па да он ступи на снагу по могућности првог фебруара”, поручио је предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, Драган Гњатић.

Министарство унутрашњих послова добија пет милиона више - али само за плате нове класе полицијских службеника који су недавно завршили академију. Нисмо још усагласили ставове са МУП-ом, али радимо на повећању примања за све полицајце, поручују из Синдиката радника унутрашњих послова.

“По усаглашеном ставу Синдиката радника унутрашњих послова РС и Министарства унутрашњих послова РС, ићи ћемо са заједничким приједлогом према Влади РС. 4.20-4.28 Ја вјерујем да ћемо тај дио посла завршити и да ће додатна средства бити обезбијеђена кроз ребаланс буџета у 2019. години”, каже Аница Јондић, предсједник Синдиката радника унутрашњих послова РС.

Своје захтјеве за Владу имају и у Синдикату грађевинарства, јер је, како кажу, неприхватљиво да радници у грађевини раде за 600 марака у просјеку. Зато желимо да Влада одреди најнижу цијену рада у грани, каже Драгана Врабичић.

“То ће бити иницијатива и према Савезу синдиката, али и према другим релевантним институцијама у Републици Српској - како Економско-социјалном савјету, тако и према Влади - да повећање најниже плате, које се дешава крајем сваке године за идућу годину, прати повећање најниже цијене рада у грани”, поручује Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС.

Најнижа цијена рада у комуналном сектору је 140 КМ за ову годину, док у грађевинском сектору она није договарана већ десет година, када је износила 125 КМ, кажу у Синдикату грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана