Обустава саобраћаја у Бањалуци, Прњавору и Палама

Срна
Обустава саобраћаја у Бањалуци, Прњавору и Палама

Бањалука - У Републици Српској данас ће бројним активностима бити обиљежен 22. септембар - дан без аутомобила. У оквиру манифестације Дан без аутомобила, у Бањалуци ће данас у центру града бити обустављен саобраћај за сва моторна возила, осим за аутобусе јавног превоза.

Саобраћај ће бити обустављен у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића на дијелу од Народног позоришта Републике Српске до хотела "Палас" од 11.00 до 13.00 часова, саопштено је из Градске управе.


Сваке године од 16. до 22. септембра европски градови обиљежавају Европску седмицу мобилности која се завршава 22. септембра манифестацијом Дан без аутомобила. Слоган овогодишње седмице мобилности је "Чиста, заједничка и интелигентна мобилност".

Град Бањалука ће и ове године бројним активностима обиљежити Дан без аутомобила, чиме ће се прикључити градовима широм свијета који, обиљежавајући овај дан, указују на значај здраве животне средине и одрживи развој.

Бесплатан превоз биће за све путнике који од 11.00 до 13.00 часова уђу у аутобусе на стајалиштима код робне куће "Боска" или код Поште.

У истом периоду биће извршено и мјерење аерозагађења покретном еколошком станицом у Парку "Петар Кочић" и урађена упоредна анализа података када је саобраћај обустављен са подацима када се саобраћај одвија.

На Тргу Крајине биће организовани саобраћајни полигон на којем ће се спроводити практична обука дјеце предшколског и раношколског узраста /од пет до девет година/ за безбједно учешће у саобраћају и такмичење у вожњи бицикла на посебно припремљеном полигону спретности, које представља вид рекреације али и промоцију бициклистичког превоза.

У такмичењу могу учествовати сви заинтересовани грађани од седам до 77 година. За освојено прво мјесто награда је бицикл и свјетлоодбојни прслук.

Обиљежавање Дана без аутомобила ове године заједнички организују град Бањалука, Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Ауто-мото савез Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, ОЕБС, те бањалучки превозници.

Ова манифестација биће организована и на Палама, гдје ће бројним активностима први пут бити обиљежен Свјетски дан без аутомобила.

Манифестацију организује Група за заштиту дјеце и омладине "Мрежа" уз подршку организације "Ворлд Вижн".

У манифестацију ће бити укључени и најмлађи, дјеца школског и предшколског узраста, која ће различитим активностима дати допринос том дану.

Након дефилеа, почеће програм у којем учествују дјеца из вртића, Основне школе "Србија", саобраћајне секције основних школа, Плесни клуб " Орион", Одбојкашки клуб "Јахорина" и други.

Програм ће се одвијати у Улици Милутина Миланковића и тим поводом ова улица биће затворена за саобраћај.

Дефиле бициклима, ролерима или тротинетима почиње у 18.00 часова, а сви учесници ће бити награђени.

У Прњавору ће Улица Светог Саве, поводом обиљежавања Међународног дана без аутомобила један сат бити затворена за саобраћај, најављено је из општине Прњавор.

У вријеме обуставе улицом ће на бициклима проћи полазници саобраћајних секција двије градске основне школе, док ће у исто вријеме припадници Полицијске станице Прњавор демонстрирати безбједан прелазак улице.

Предвиђено је да обустава саобраћаја траје од 12.00 до 13.00 часова.

Свјетски дан без аутомобила обиљежава се широм свијета 22. септембра када се дијелови града затворе за аутомобиле. Тај дан промовише развој бициклизма и осталих немоторизованих кретања на градским и ванградским дионицама како би се допринијело развоју еколошких услова живота.

Прво спонтано организовање Дана без аутомобила почело је за вријеме нафтне кризе 1970. годуне, а у појединим европским градовима организован је почетком деведесетих година прошлог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана