Обука за Б категорију скаче на 1.300 КМ?

nezavisne.com
Обука за Б категорију скаче на 1.300 КМ?

Бањалука, Сарајево - Да ли ће доћи до драстичног поскупљења возачких испита показаће став надлежних ентитетских и кантоналних органа у БиХ, од којих је Министарство промета и комуникација БиХ затражило мишљење о Поднацрту одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоретског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче.

Досад су власници ауто-школа слободно формирали цијене и оне су се знатно разликовале, а ова мјера, како кажу, требало би да заштити струку и кандидате, којима ће се омогућити гаранција да ће школа одржати одређени број часова.

То не одговара поједним власницима ауто-школа, који сматрају да ће предложене цијене довести до поскупљења обука Б категорије па би досегла и око 1.300 КМ.

Зоран Андрић, помоћник министра транспорта и комуникација БиХ, каже за “Независне” да ће Министарство у сарадњи с органима за образовање предложити факторе који ће се користити приликом израчуна цијена.

“Прилично је тежак изазов да одредимо која је то доња граница, Министарство је дало приједлог и надлежни органи то разматрају, а до половине овог мјесеца имаћемо заједнички оквир. Наш је задатак да радимо координацију, а ако се они не усагласе онда ми нисмо успјели у реализацији закона”, каже Андрић и додаје да се усаглашени приједлог одлуке шаље према Савјету министара БиХ.

Истиче да они одређују шта је то минимум који гарантује да ће школа одржати одређени број часова.

“Не можемо дозволити да нам неко нуди неки попуст, а да на рачун тог попуста смањи број часова. Поједини инструктори злоупотребљавају систем и гледају га као начин да зараде новац. Морамо ставити кандидата на прво мјесто”, рекао је Андрић.

Мира Бера из Завода за образовање одраслих РС рекла је да су они послали своје мишљење те да нису сагласни с износима нити да се одређују ти износи.

Додаје да су сагласни с тим који елементи треба да улазе у цијену, али не и да се одређује финансијски дио, јер су те цијене прилично високе.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС и власник ауто-школе, рекао је да је ово неприхватљиво те да би то донијело поскупљење Б категорије за око 50 одсто.

Према његовим ријечима, за Б категорију потребно је 35 часова вожње, који према предложеном коштају по 30,5 КМ, што је преко 1.000 КМ, плус љекарско увјерење, прва помоћ и полагање тестова, што је још 270 КМ. То значи да ће кандидата за Б категорију у џепу морати имати око 1.300 КМ.

“Обука за аутобус ће коштати 2.500 КМ, а ми и овако немамо возача на тржишту, још ако се томе дода љекарски и полагање тестова то је укупно око 3.000 КМ. Стање с возачима се дефинитивно још више усложњава”, каже Јаћимовић за “Независне” и додаје да ће кандидата бити све мање, а ауто-школе ће се угушити.

Адмир Билаловић, стручни савјетник за полагање возачких испита у Одјелу за образовање брчанске владе, каже да је закон прописао обавезу формирања минималних цијена и они су се сагласили с преложеним.

“Што се тиче прописаних цијена, консултовао сам колеге и сматрам да су реалне, јер је то непредак не с аспекта пословања ауто-школа, већ с аспекта квалитета услуге, односно безбједности возача”, каже Билаловић.

Истиче да предложене цијене нису превисока те сматра да обука за возаче није роба коју неко стави на тржите и поистовијети ту услугу с робом.

Истиче да у већини ауто-школа уче кандидате само да положе испит.

“Возачка је потреба, али наша обавеза је да кандидат буде безбједан”, каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана