Обрачун са лажним пензионерима уштедио 32 милиона марака

Милијана Латиновић
Обрачун са лажним пензионерима уштедио 32 милиона марака

Бањалука - Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС за шест година открио је стотине корисника који су пензију стекли нелегално захваљујући чему су уштедјели око 32 милиона марака.

У фокусу акције “Стоп преварама до пензије поштено” која траје од 2012. године је провјера вјеродостојности медицинске документације на основу које је остварено право на инвалидску пензију.

У Фонду ПИО истичу да се првенствено провјерава медицинска документација са дијагнозама психозе, депресије, посттрауматског стресног поремећаја и шизоактивна стања, које су биле најчешће наведени разлози за пензионисање великог броја корисника који су до инвалидске пензије дошли на основу такве документације.

Најбољи резултат, како наводе у Фонду ПИО РС, постигнут је 2015. и 2016. године када је затражена провјера документације за око 180 лица углавном са подручја филијале у Требињу гдје је проценат инвалидских пензија био знатно виши него у осталим филијалама.

- Није потврђена вјеродостојност медицинске документације за 138 лица, од чега је више од 50 њих са подручја општине Билећа - навели су у Фонду ПИО РС и додали да се углавном радило о корисницима који су право на инвалидску пензију стекли у периоду од 2007. до 2009. године.

У Фонду наводе да је за више од 40 корисника нелегално стечене инвалидске пензије поднесена кривична пријава због фалсификовања медицинске документације.

У ранијем периоду, инвалидске пензије у укупној структури износиле су изнад 20 одсто, на крају прошле године 14,87 одсто, а у априлу ове године 14,77 одсто.

- Структура пензија се континуирано побољшава у смислу да је проценат старосних пензија, као пожељан, све већи, док се проценат инвалидских пензија смањује. Двије ванредне контроле у овој и крајем прошле године резултирале су престанком права на инвалидску пензију за три корисника са подручја филијале Требиње и Источно Сарајево - рекли су у Фонду ПИО.

Додају да је за шест година обустављена исплата за 174.431 пензионера, те да је након достављања прописане документације у исплату враћено 38.493 корисника.

Осим превара са инвалидским пензијама било је и случајева да је након развода брака један од супружника настављао неосновано да прима породичну пензију или су дјеца примала породичну пензију и након престанка школовања.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже да је обрачун са лажним пензионерима неопходан, те да се пензионисање у доброј мјери свело у законске оквире, иако та пракса није потпуно искоријењена.

  • У ранијем периоду неопрезност приликом пензионисања није била ријеткост. Узимала се медицинска документација без икаквих провјера коју су углавном издавале здравствене установе у Мостару, Србији и Црној Гори. У пензијски систем ушло је много младих, који су то право остварили захваљујући медицинској документацији у којој се као дијагноза наводи неко психичко обољење - рекао је Ракуљ и додао да је и Удружење на чијем је челу јавно истицало и оптуживало све оне који су на незаконит начин допринијели нелегалном остваривања пензија.

Двоструки статус

Фонд ПИО је у протеклом периоду провјеравао и двоструки статус корисника породичне пензије који су истовремено били и запослени, па је по том основу лани искључено 270 корисника. У Фонду ПИО наводе да континуирано контролишу благовремено достављање потврде о животу за кориснике са пребивалиштем изван РС, школских потврда за дјецу кориснике породичних пензија на редовном школовању, достављање јединственог матичног броја и редовност подизања пензије са рачуна банке у року од три мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана