Обрачун плата изазвао пометњу

Вељко Зељковић
Обрачун плата изазвао пометњу

Бањалука - Измјене Закона о раду и пореза на доходак, које су омогућиле нови начин уговарања плата, према којем би сваки радник у Републици Српској требало да има за 30 марака већа примања изазвале су праву збрку међу послодавцима због, како су истакли, компликоване процедуре.

Није им ништа јасније ни након одржаног састанка који је одржан у Привредној комори РС, а на којем су, поред послодаваца, присуствовали и представници Пореске управе и Министарства финансија РС.

Истичу да ће у наредним данима са представницима законодавне власти покушати да пронађу рјешење које би што више поједноставило овај процес.

- Постоји добра воља да се нешто уради и то је позитивно. Али, према новим измјенама постојећег Закона о раду, мораћемо радити на два процеса истовремено. Као прво, мораћемо радити нови обрачун плата, а онда и обезбиједити да новац добијен новим начином опорезивања плата буде исплаћен радницима, односно да им повећамо плате за 30 марака. Поред тога, са радницима ћемо морати склапати и нове уговоре о раду, али и одјављивати их и поново пријављивати. Све ово је сувише компликовано - истакао је за “Глас Српске” Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Он је додао да би због компликованости требало промијенити и поступак у којем послодавци морају доказати да је новац, добијен новим начином опорезивања, уистину и искоришћен за повећање плата радника у РС.

- Наше књиговође се хватају за главу. Мени је тешко да све ово објасним, а људима који се не баве овом проблематиком вјероватно је још теже да све ово схвате - поручио је на крају Тривић.

Да постоје недоумице мећу послодавцима потврдила је и Драгица Ристић, директорица Привредне коморе РС.

  • Битно је да се постојеће нејасноће разјасне, прије свега када су у питању одређени обрасци, на који начин, шта и како пријавити, који су рокови који морају бити испоштовани, као и обавезе које из свега тога произлазе - навела је Ристићева.

Цвијановић: Нећемо толерисати кршење закона

Плате радницима у реалном сектору биће увећане за 30 марака и сви који не буду то поштовали биће адекватно санкционисани.

- Средства која ће бити уплаћивана у буџет ићи ће за плате радника и Влада ће бити апсолутно нетолерантна према било коме ко изигра један овакав договор - навела је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана