Oboljeli od šizofrenije ostaju bez lijeka

Milijana Latinović
Oboljeli od šizofrenije ostaju bez lijeka

Banjaluka - Zdravstvene ustanove u Srpskoj u zalihama lijekova imaju svega nekoliko doza rastvora za ampule "moditen depo", koje su neophodne oboljelima od šizofrenije i paranoidne psihoze.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je obavijestila o nestašici ovog lijeka, uz procjenu da ga neće biti čak do kraja godine.

U njihovom saopštenju je navedeno da su informaciju o nestašici lijeka "moditen depo", rastvor za injekcije 25 mg/ml, dobili od preduzeća "Krka farma" Sarajevo, koje je nosilac dozvole za stavljanje u promet ovog lijeka na tržištu BiH.

- Na našem tržištu nema lijeka sa istim supstancama drugog proizvođača, odnosno "moditen depo" nema direktnu paralelu. O tome šta treba da bude uključeno pacijentu u terapiju umjesto ovog lijeka može odlučiti samo njegov ordinirajući ljekar - kazala je pomoćnik direktora za Sektor za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH Biljana Tubić.

Ona je naglasila da je lijek nedostupan zbog proizvodnih procesa te da bi do normalizacije u snabdijevanju trebalo doći od januara iduće godine.

Farmaceut iz Kliničke apoteke Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) Dragana Milaković je istakla da zaliha lijeka "moditen depo" nema na lageru u Kliničkoj apoteci, jer je slovenačka "Krka" prestala sa proizvodnjom.

- Pacijentima koji u terapiji koriste navedeni lijek nadležni psihijatar propisaće drugu terapiju u skladu sa smjernicama - istakla je Milakovićeva.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da spornog lijeka imaju samo do kraja ovog mjeseca, a da ga koriste stotine pacijenata.

- Prema podacima kojima raspolažemo, "moditen depo" pije oko 300 korisnika - kazala je specijalista psihijatar dr Dobrila Todorović.

Slična situacija je i u bijeljinskom Domu zdravlja, gdje su količine ovog lijeka dovoljne za svega mjesec.

- Imamo najmanje 200 pacijenata kojima je injekcija "moditena" neophodna na svakih 28 dana. Uz konsultacije sa ljekarima iz Centra za mentalno zdravlje vidjećemo kako da nadomjestimo lijek - rekli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodaju da injekcije "moditena" primaju pacijenti oboljeli od šizofrenije kako bi se njihovo stanje stabilizovalo.

Psihijatri ističu da oboljeli od šizofrenije imaju ideje proganjanja, zatim ljubomore, agresivni su i karakterišu ih paranoidni postupci.

- Uzimanje "moditena" u ampuli jednom mjesečno daje jako dobre rezultate kod pacijenata oboljelih od šizofrenije, njihovo stanje se stabilizuje i lako je raditi s njima - ističu psihijatri.

Naglašavaju da pored "moditena" u ampulama, postoji isti lijek u tabletama, ali je takva terapija vrlo nezgodna za pacijente i ne daje željene efekte.

- Sa oboljelima od šizofrenije je jako teško ostvariti saradnju u smislu da koriste terapiju, odbijaju svakodnevno uzimanje tableta, a mnogi smatraju da njima lijek nije ni potreban - pojašnjavaju psihijatri.

Naglašavaju da se stanje oboljelih može u velikoj mjeri pogoršati ako ne uzimaju redovnu mjesečnu terapiju te da nestašica lijeka može prouzrokovati veliku agresivnost oboljelih i sve ono što primjena lijeka sprečava.

Srbija

Nestašica lijeka "moditen depo" zabilježena je ovih dana i u Srbiji, zbog čega je, kako kažu, ugroženo oko 20.000 pacijenata širom zemlje.

U Apotekarskom jezgru Srbije su istakli da je nestašica lijekova prisutna tokom cijele godine.

Simptomi šizofrenije

- Povlačenje iz društva

- Depersonalizacija

- Intenzivan strah

- Nerealan odnos prema okolini

- Gubitak apetita

- Nevođenje brige o ličnoj higijeni

- Halucinacije

- Zablude raznih vrsta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana