Oboljeli od rijetkih bolesti oslobođeni participacije

A. J. R.
Oboljeli od rijetkih bolesti oslobođeni participacije

Banjaluka - Svim oboljelim od rijetkih bolesti u Srpskoj, bez obzira na godine života i dijagnozu, ubuduće će biti omogućeno trajno pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje bez plaćanja participacije.

Ovu odluku juče je usvojio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, čime je Srpska postala lider u regionu kada su u pitanju prava oboljelih od rijetkih bolesti.

- Pravo na trajno oslobađanje od participacije oboljeli će ostvarivati na osnovu legitimacije koju izdaje Centar za rijetke bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, a oboljeli koji nemaju ovu legitimaciju treba da se jave u ovaj centar - rekli su u Fondu.

Pojasnili su da su oboljeli od rijetkih bolesti i do sada bili oslobođeni plaćanja participacije, ali ne za sva oboljenja što je stvaralo probleme oboljelim koji su stariji od 15 godina jer su morali plaćati participaciju ako imaju dijagnozu koja nije bila obuhvaćena pravilnikom Fonda.

- Izmjenom pravilnika koji uređuje ovu oblast, a na inicijativu Saveza za rijetke bolesti, svim osiguranicima kojima je utvrđeno neko rijetko oboljenje Fond će u potpunosti snositi troškove zdravstvene zaštite, bez obzira na godine života i dijagnozu - naveli su u Fondu i dodali da Centar za rijetke bolesti ima 432 registrovana pacijenta sa 170 različitih rijetkih oboljenja.

Predsjednica Saveza za rijetke bolesti Biljana Kotur rekla je da su oboljeli sa radošću primili vijest o oslobađanju participacije, istakavši da će im to mnogo značiti.   

- Inicijativu smo pokrenuli prije dvije godine i tada je to izgledalo neostvarivo jer postoji mnogo dijagnoza. Konačno smo našli modalitet i ovo je veliki korak - rekla je Koturova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana