Обољели од ријетких болести ослобођени партиципације

А. Ј. Р.
Обољели од ријетких болести ослобођени партиципације

Бањалука - Свим обољелим од ријетких болести у Српској, без обзира на године живота и дијагнозу, убудуће ће бити омогућено трајно право на здравствену заштиту и лијечење без плаћања партиципације.

Ову одлуку јуче је усвојио Управни одбор Фонда здравственог осигурања РС, чиме је Српска постала лидер у региону када су у питању права обољелих од ријетких болести.

- Право на трајно ослобађање од партиципације обољели ће остваривати на основу легитимације коју издаје Центар за ријетке болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС, а обољели који немају ову легитимацију треба да се јаве у овај центар - рекли су у Фонду.

Појаснили су да су обољели од ријетких болести и до сада били ослобођени плаћања партиципације, али не за сва обољења што је стварало проблеме обољелим који су старији од 15 година јер су морали плаћати партиципацију ако имају дијагнозу која није била обухваћена правилником Фонда.

- Измјеном правилника који уређује ову област, а на иницијативу Савеза за ријетке болести, свим осигураницима којима је утврђено неко ријетко обољење Фонд ће у потпуности сносити трошкове здравствене заштите, без обзира на године живота и дијагнозу - навели су у Фонду и додали да Центар за ријетке болести има 432 регистрована пацијента са 170 различитих ријетких обољења.

Предсједница Савеза за ријетке болести Биљана Котур рекла је да су обољели са радошћу примили вијест о ослобађању партиципације, истакавши да ће им то много значити.   

- Иницијативу смо покренули прије двије године и тада је то изгледало неоствариво јер постоји много дијагноза. Коначно смо нашли модалитет и ово је велики корак - рекла је Котурова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана