Обољели малишани корак ближе спасу

Данијела Стоканић
Обољели малишани корак ближе спасу

Бањалука - Из буџета Републике Српске и локалних заједница за лијечење дјеце у иностранству мјесечно ће бити издвајано 0,025 одсто од укупног износа прикупљеног новца.

Ово је дефинисано приједлогом закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, који ће се пред посланицима Народне скупштине РС наћи већ на идућем засједању, које је заказано за 17. октобар.

Нацрт овог закона једногласно је увојен у јулу, а ријеч је о приједлогу предсједника РС Милорада Додика, који је са представницима удружења чији су циљеви усмјерени на побољшање услова за лијечење обољеле дјеце формирање фонда солидарности договорио крајем априла.

Додик је тада рекао да би се, само на основу тренутног стања плата, у фонду годишње могло прикупити око 6,38 милиона КМ. Тада је казао да ће 20 одсто од прикупљеног новца бити издвајано за капитална улагања у објекте и опрему за дијагностику и лијечење.

Генерални секретар Службе предсједника РС Синиша Каран истакао је да су у приједлог овог закона увршћене све идеје и примједбе посланика Народне скупштине и учесника јавних расправа, које су у августу организоване широм Српске на основу усвојеног нацрта.

- Један од приједлога био је и издвајање 0,025 одсто из буџета РС и локалних заједница, као једне јасније дефинисане, обавезне ставке у пуњењу касе фонда - казао је Каран. 

Када је ријеч о становницима, Каран је подсјетио да је пуњење буџета фонда искључиво на бази солидарности издвајањем на добровољној основи 0,25 одсто плате, а биће могуће и донирати новац. Неке од примједби, које су уважене, односиле су се, како каже, на то да се прецизније доради правилник који предвиђа питања као што су ангажовање стручњака из иностранства, кућно лијечење, набавка апарата и хуманитарни број.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да мјесечно издвајање од 0,025 одсто из буџета за потребе овог фонда неће бити никакво оптерећење за град, напротив. Градска управа, према његовим ријечима, реализује више пројеката намијењених за помоћ угроженим и здравствено угроженим категоријама.

- Наш циљ је да све оно што је добро за Српску и њене становнике подржимо - казао је Петровић.

Иако је једна од најнеразвијенијих локалних заједница у Српској, општина Кнежево је спремна да сваког мјесеца издвоји 0,025 одсто буџета за фонд. Начелник ове општине Горан Боројевић каже да је живот дјеце на првом мјесту.

- Без обзира на ситуацију, не знам да ли има неко у Српској ко би био против тога. На крају крајева, и будућност Српске зависи од дјеце, која ће сутра бити предсједници, начелници, професори и други академски грађани - казао је Боројевић.

Мишљење са њима дијеле и многи други представници локалних заједница у РС, али и предсједница Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић, која каже да ће овај фонд спасити живот многе дјеце.

- До сада су бројни малишани изгубили битку за живот, јер њихови родитељи нису били у могућности да их пошаљу на лијечење у иностранство - казала је Берићева.

Механизми Праћења

Законом ће бити тачно прописани механизми који ће пратити пуњење буџета фонда солидарности, које ће бити транспарентно, а посебно тијело ће контролисати његово трошење.

Стручна комисија ће својим оцјенама и налазима дати упутство о тежини случаја и са органима - управним одбором и директором фонда донијети коначно рјешење. У њему ће бити апострофирана здравствена установа која се на научној бази бави том болешћу и која ће дати гаранцију потпуног или дјелимичног изљечења, као и износ трошкова лијечења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана