Objavljen konkurs za upis u srednje škole

Dragana Keleč
Objavljen konkurs za upis u srednje škole

BANjA LUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture RS objaviće danas konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2010/2011. godini, gdje će svršeni osnovci moći da saznaju broj slobodnih mjesta na smjerovima.

U 91 srednjoj školi u RS, konkursom je planirano da u dva upisna roka, od 14. do 28. juna i od 1. do 9. jula, bude upisano 14.539 đaka.

Načelnica Odjeljenja za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Slavica Kuprešanin rekla je "Glasu Srpske" da je u školsku 2010/11. godinu predviđen upis 14.103 učenika u javne škole i 436 đaka u privatne srednje škole.

- Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole koji imaju 60 i više bodova počinje 14. juna, a završava se 16. juna, dok će prijem dokumenata za upis u srednje trogodišnje škole trajati od 21. do 23. juna - kazala je Kuprešanin.

Ona je naglasila da će prijem dokumenata u julskom roku za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole početi 1, a završiti se 7. jula.

- Rezultati upisa u junskom roku za srednje četvorogodišnje škole biće objavljeni 18. juna na oglasnim tablama u školama, dok će rezultate upisa u srednje trogodišnje škole đaci saznati 25. juna - rekla je Kuprešanin i dodala da će rezultati upisa u julskom roku za srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole biti poznati 9. jula.

U Ministarstvu su naglasili da su svi učenici koji se upisuju u srednju školu obavezni priložiti prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, rodni list, kao i diplome "Vuk Karadžić" i diplome o uspjesima postignutim tokom školovanja, ako ih posjeduju.

Kuprešanin je istakla da učenici koji žele da se upišu u umjetničke škole moraju da polažu poseban ispit prilikom upisa.

- Na posebnom ispitu kandidat može da ostvari najviše 100 bodova. Da bi se učenik  rangirao za upis u umjetničke škole, potrebno je da na posebnom ispitu ostvari najmanje 50 bodova - kazala je Kuprešanin i dodala da prijem dokumenata za upis učenika u umjetničke škole u junskom upisnom roku počinje 21, a završava se 22. juna.

Kuprešanin je naglasila da posebni ispit u junskom upisnom roku kandidati polažu 24. i 25. juna, a rezultati ispita biće poznati 26. juna.

- Prijem  dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke  škole u julskom  upisnom  roku počinje u ponedjeljak,  5. jula, a završava se 6. jula, a ispit će kandidati polagati 8. i 9. jula. Rezultate ispita učenici će saznati 10. jula - istakla je Kuprešanin.

Svi zainteresovani konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2010/2011. godini mogu pogledati na veb stranici Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Odjeljenja

U Ministarstvu prosvjete i kulture kažu da je planirano da učenici prvih razreda budu raspoređeni u 592 odjeljenja, i to u 574 odjeljenja u javnim i 18 odjeljenja u privatnim školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana