Објављен конкурс за упис у средње школе

Драгана Келеч
Објављен конкурс за упис у средње школе

БAЊA ЛУКA - Министарство просвјете и културе РС објавиће данас конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у школској 2010/2011. години, гдје ће свршени основци моћи да сазнају број слободних мјеста на смјеровима.

У 91 средњој школи у РС, конкурсом је планирано да у два уписна рока, од 14. до 28. јуна и од 1. до 9. јула, буде уписано 14.539 ђака.

Начелница Одјељења за средње образовање у Министарству просвјете и културе РС Славица Купрешанин рекла је "Гласу Српске" да је у школску 2010/11. годину предвиђен упис 14.103 ученика у јавне школе и 436 ђака у приватне средње школе.

- Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе који имају 60 и више бодова почиње 14. јуна, а завршава се 16. јуна, док ће пријем докумената за упис у средње трогодишње школе трајати од 21. до 23. јуна - казала је Купрешанин.

Она је нагласила да ће пријем докумената у јулском року за упис ученика у средње четворогодишње и трогодишње школе почети 1, а завршити се 7. јула.

- Резултати уписа у јунском року за средње четворогодишње школе биће објављени 18. јуна на огласним таблама у школама, док ће резултате уписа у средње трогодишње школе ђаци сазнати 25. јуна - рекла је Купрешанин и додала да ће резултати уписа у јулском року за средње четворогодишње и трогодишње школе бити познати 9. јула.

У Министарству су нагласили да су сви ученици који се уписују у средњу школу обавезни приложити пријаву за упис, оригинално свједочанство о завршеној основној школи, родни лист, као и дипломе "Вук Караџић" и дипломе о успјесима постигнутим током школовања, ако их посједују.

Купрешанин је истакла да ученици који желе да се упишу у умјетничке школе морају да полажу посебан испит приликом уписа.

- На посебном испиту кандидат може да оствари највише 100 бодова. Да би се ученик  рангирао за упис у умјетничке школе, потребно је да на посебном испиту оствари најмање 50 бодова - казала је Купрешанин и додала да пријем докумената за упис ученика у умјетничке школе у јунском уписном року почиње 21, а завршава се 22. јуна.

Купрешанин је нагласила да посебни испит у јунском уписном року кандидати полажу 24. и 25. јуна, а резултати испита биће познати 26. јуна.

- Пријем  докумената за упис ученика у средње умјетничке  школе у јулском  уписном  року почиње у понедјељак,  5. јула, а завршава се 6. јула, а испит ће кандидати полагати 8. и 9. јула. Резултате испита ученици ће сазнати 10. јула - истакла је Купрешанин.

Сви заинтересовани конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у школској 2010/2011. години могу погледати на веб страници Министарства просвјете и културе РС.

Одјељења

У Министарству просвјете и културе кажу да је планирано да ученици првих разреда буду распоређени у 592 одјељења, и то у 574 одјељења у јавним и 18 одјељења у приватним школама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана