Обиљежено стотину година од завршетка Првог свјетског рата

Срна
Обиљежено стотину година од завршетка Првог свјетског рата

Шамац - Поводом обиљежавања стотину година од завршетка Великог рата, у Шамцу је вечерас одржано предавање о теми “Страдање, патње, понос и уједињење” о којој је говорио професор са Филозофског факултета у Бањалуци Боривоје Милошевић.

Милошевић је рекао да се овог мјесеца широм бивше Југославије и Европе обиљежава вијек од завршетка Великог рата и стварања прве југословенске државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.


“То је био највећи сукоб у историји човјечанства, посебно трагичан за Србе који су доживјели озбиљна страдања и велику трауму”, рекао је Милошевић.

Он је истакао да су јединице српске војске са великим оптимизмом дочекале почетак новембра 1918. године када су прешле ријеку Дрину и постепено ослобађале један по један град.

Маја Видовић, представник Клуба историчара “Посавина” који је организовао предавање, рекла је да су грађани вечерашњим присуством у Центру за културу одали почаст жртвама Првог свјетског рата.

Она је додала да се Клуб историчара “Посавина”, који дјелује у оквиру Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” из Обудовца, бави проучавањем историје Посавине и организовањем различитих националних и историјских манифестација.

“Сматрамо да је потребно да се историја мало више поштује”, поручила је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана