Obilježeno 26 godina od smrti Spomenka Gostića

nezavisne.com
Obilježeno 26 godina od smrti Spomenka Gostića

Doboj - Daleko od Gornjeg Ulišnjaka, kod Maglaja, gdje je rođen, i zaseoka Jovići gdje je poginuo, obilježena je u Doboju 26. godišnjica od smrti tada petnaestogodišnjeg Spomenka Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske RS.

Spomenkov stariji brat Dragan Tripić, kao ni njegovi saborci juče nisu bili u Doboju, ali su se ovog hrabrog dječaka sjetili u ovdašnjoj Gradskoj boračkoj organizaciji, koji smatraju da on nije zaboravljen niti će biti.

“Sudeći po onome što vidim na internetu i na televiziji, zna se za njega i poštuju ga ove današnje generacije. U školama se uči o njemu, djeca pišu pjesmice, izlažu radove”, kaže Nenad Bukvić, sekretar dobojske Gradske boračke organizacije.

“Taj dječak je jednostavno bio primoran da ostane kod svoje kuće. U stvari, imao je šansu i da ode, prihvatali su ga ljudi na strani, a on je želio da bude, da nekim svojim malim učešćem doprinese čuvanju tog dijela, da se sačuvaju životi na tom dijelu Ozrena”, kazao je Pero Tubić, predsjednik Gradske boračke organizacije Doboj, te dodao da je današnjim generacijama teško da shvate postupke petnaestogodišnjaka i njegov patriotizam.

U sjećanje na 20. mart 1993. godine, kada je ovaj dječak nakon pada granate na položaje u Jovićima izgubio život, služen je parastos u porti hrama Rođenja presvete Bogorodice, gdje se nalazi njegova spomen-bista.

“Njegova žrtva je zaista velika pred samim Gospodom, ali velika je i za sve nas koji smo ostali iza njega, i svih njegovih saobraca koji su nam ostavili ovu državu, ovu Republiku Srpsku”, rekao je Duško Nedić, starješina hrama.

Jedna starija Dobojka koju smo sreli u porti hrama kaže da je došla da se pomoli Bogu za dušu Spomenka.

“Dijete je poginulo, ne znam puno o njemu, ali znam da se danas obilježava godišnjica”, kaže ona.

Spomenkova majka umrla je u proljeće 1992. godine, pred početak rata, a s obzirom na to da ih je njegov otac ranije napustio, dječak je ostao da živi s ujacima i bakom, koja je poginula odmah na početku rata.

Bio je radoznali dječak, kojeg niko u Gornjem Ulišnjaku nije mogao odvojiti od vojnih položaja. Surovi rat mu je otrgnuo bezbrižno djetinjstvo i prerano je, kažu, sazrio.

Iako je bratu Draganu obećao da će se vratiti u školske klupe, obećanje nije stigao da ispuni. Posthumno je odlikovan.

U Doboju osim biste na Spomenka Gostića podsjeća i mural na stambenom objektu u naselju Stari grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana