Обиљежена годишњица усташког покоља у бањалучким селима

Срна
Обиљежена годишњица усташког покоља у бањалучким селима

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је усташки злочин у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, када је убијено најмање 2.300 људи, доказ геноцидног и фашистичког нагона тадашњих усташких власти према српског народу.

"Убијали су дјецу у школама и кућама, старце и све људе које су затекли у овим селима. Ово је један од најтежих злочина које је комунистичка власт деценијама скривала и који у то вријеме није на адекватан начин обиљежен", рекао је Додик новинарима у Дракулићу.

Он је нагласио да се ово страдање Срба никада не смије заборавити.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија подсјетио је да је на простору Републике Српске пуно мјеста гдје су страдали Срби у Другом свјетском рату.

"Мало је људи у Републици Српској чији преци нису страдали на неком од стратишта као што је ово у Дракулићу, али и у Јадовну, Херцеговини и Грмечу.

Веома је важно да обиљежамо годишњице страдња и да не заборавимо наше претке који су на најстравичнији начин убијани", рекао је Мутабџија.

Градначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да се стравични злочини почињени над српским народом у Другом свјетском рату не смију заборавити.

"Ово је опомена и порука онима који су креатори такве злочиначке политике да никада неће бити заборављено шта је почињено на овим просторима. Свјетски моћници и данас желе да прекрајају историју, али то нећемо допустити", најласио је Гаврановић.

Председник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић истакао је да се српском народу не смије оспоравати обиљежавање стратишта.

"Морамо се сјећати свих страдали предака, али и наших најбилижих који су животе дали за стварање Републике Српске", рекао је Митровић.

Миле Панић из Мотика рекао је да су му у Другом свјетском рату убијене двије сестре и отац и да се овај стравичан злочин не смије заборавити.

Служењем литургије, парастосом и полагањем вијенаца код Спомен–костурнице у бањалучком насељу Дракулић обиљежено је 72 године од усташког покоља над више од 2.300 Срба.

Усташе су у раним јутарњим часовима 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над српским становништвом у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

У овом злочину усташе су, под командом усташког стожерника Бањалуке Виктора Гутића и фрањевца Мирослава Филиповића – Мајсторовића убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима крамповима и маљевима.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

Обиљежавању 72 године од овог злочина  присуствовали су и министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић, представници институција Српске, као и многобројни грађани Бањалуке. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана