Обиљежен Дан одбране западнокрајишких општина

Обиљежен Дан одбране западнокрајишких општина 18.09.2017 10:30 | Срна

Костајница - Дан одбране западних граница Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату у Костајници обиљежен је данас полагањем вијенаца на спомен-обиљежја у градском парку.

На споменике погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата и Народноослободилачке борбе вијенце су положиле делегација припадника Војске Републике Српске Борбене групе "Баљ", општине Костајница, Борачке организације општине Костајница и Скупштине општине Костајница.


Командант Борбене групе "Баљ" Душан Ђенадија изјавио је да се и данас са поносом сјећа догађаја из септембра 1995. године.

"У Костајници је био специфичан ниво одбране јер нигдје није било оваквког споја цивилне и војне власти, свештенства и становништва што нам је дало велику снагу. Овдје народ није желио да напусти своја огњишта, па је и војска дала свој максимум у одбрани ових простора", рекао је Ђенадија.

На данашњи дан прије 20 године регуларна војска Републике Хрватске извршила је агресију на Републику Српску тако што је након вишечасовне артиљеријске припреме прешла ријеку Уну у Новом Граду и Козарској Дубици, док је у Костајници на мосту заустављена уз велике губитке.

На подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице 18. и 19. септембра 1995. године у хрватској агресији убијена су 104 лица, од којих 54 цивила, 44 припадника оружаних снага Републике Српске и шест припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штету, а према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете, у Новом Граду она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица