Obilježavanje Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka u Republici Srpskoj

Srna
Obilježavanje Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka u Republici Srpskoj

Banjaluka, Modriča, Višegrad - Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka - 14. februar, Sveti mučenik Trifun, u Modriči je obilježen polaganjem cvijeća na Centralni spomenik poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, posjetom Spomen sobi i Svečanom akademijom održanom u Srpskom kulturnom centru Modriča.

"U odbrani Republike Srpske i Modriče sa prostora ove opštine učestvovalo je više od 5.000 boraca od kojih je 507 poginulo", napomenuo je predsjednik opštinske Boračke organizacije Milutin Vračević na Svečanoj akademiji sa koje je poslata poruka borcima, narodu, političarima i vlasti Srpske da se ujedine u odbrani Republike Srpske i prava Srba u BiH.

Prema Vračevićevim riječima, primjer jedinstva je proslava 9. januara - Dana Republike Srpske koja je bila svečanija i mnogoljudnija nego prethodnih godina.

"Time je iskazan stav i namjera da branimo pravo na svoje svetkovine kao i republička, nacionalna i vjerska obilježja", istakao je Vračević.

Predsjedništvo Opštinske Boračke organiazcije je za dugogodišnji rad i podršku Organizaciji dodijelilo plaketu Gligoru Muminoviću, mjesnoj zajednici Krčevljani, Kulturno-umjetničkom društvu Modriča i Jovi Radonjiću, prošle godine penzionisanom sekretaru Organizacije.

U okviru akademije održano je finale Festivala rodoljubive poezije "Zlatna lira" na kojem su nastupili učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Modriče.

Nagrade Festivala, koji deveti put organizuju Boračka ogranizacija, Kultrnurno-umjetničko društvo i Srpski kulturni centar Modriča, pripale su Tatjani Stojanović iz Osnovne škole "Sutjeska", Mirjani Jović iz Osnovne škole "Sveti Sava", dok je prvo mjesto među srednjoškolcima i ove godine osvojila Valerija Blagojević.

Najboljima je nagrade uručio načelnik opštine Mladen Krekić koji je građanima čestitao Svetog mučenika Trifuna - 14. februar, Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka.

U Modriči danas žive porodice 708 poginulih boravca i više od 700 invalida Vojske Republike Srpske sa prostora ove opštine i prognani iz više od 30 opština bivše Jugoslavije".

Derventa: Obilježen Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka

U Derventi je obilježen Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka polaganjem vijenca na centralno Spomen-obilježje palim borcima Vojske Republike Srpske/ VRS/ i Svečanom sjednicom Predsjedništva derventske Boračke organizacije.
Vijenac ispred Spomen-obilježja položio je načelnik opštine Derventa Milorad Simić sa delegacijom Boračke organizacije.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić izjavio je da borci iz Dervente dijele sudbinu društva u Republici Srpskoj.

"U odbrambeno-otadžbinskom ratu učestvovalo je oko 3.500 pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ sa ovog područja, od čega je 608 poginulih. Na osnovu svega toga očekujemo da se realizuju naša prava", rekao je Vujičić.

On je dodao da su predstavnici Boračke organizacije Derventa prije deset dana počeli sa obilaskom 110 članova poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

"Nastojimo da se upoznamo sa njihovom situacijom, kako žive i sa kojim problemima se susreću, te kako Boračka može pomoći u prevazilaženju i rješavanju problema", dodao je Vujičić.

Osim ačelnika Simića, obilježavanju je prisustvovao i načelnik opštinskog Odjeljenja boračko-invalidske zaštite Milovan Kričković.

U Dobrunu obilježen Dan boraca i Prvog Srpskog ustanka

U manastiru Dobrun kod Višegrada danas je obilježan Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i 212 godina od Prvog srpskog ustanka.
Obilježavanje je održano u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske i Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i srpskim ustanicima Vožda Karađorđa Petrovića služio je iguman manastira Dobrun Kalistrat, a zatim su položeni cvijeće na spomenik Voždu Karađorđu podignutom na spomeniku iznad manastira 2004. godine.

Cvijeće su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je i predsjednik vladinog Odbora, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, a u ime Vlade Srbije državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović.

Cvijeće su položili i predstavnik Ambasade Srbije u BiH, delegacije BORS-a, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša, veterana, Udruženja civilnih žrtava rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i opštine Višegrad.

Pretohodno je u manastiru Dobrun, povodom obilježavanja Dana boraca i Prvog srpskog ustanka, služena Sveti liturgija.

Obilježavanje će biti nastavljeno u Višegradu gdje je za 12.00 časova planirano polaganje vijenaca na spomenik srpskim borcima na Trgu palih boraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana