Обиљежавање 73 године од битке на Козари

Срна
Обиљежавање 73 године од битке на Козари

Бањалука - На Мраковици ће данас бити обиљежене 73 године од Битке на Козари, која представља симбол страдања и борбе слободарског српског народа против фашизма.

Обиљежавање 73 године од Битке на Козари организују заједнички Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова и Одбора Владе Србије за његовање традиције значајних историјских догађаја.

"Српски народ је кроз историју показао величину и опредијељеност у борби за слободу, правду и истину, и увијек био на страни слободарског свијета", изјавио је раније министар Савановић.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, навео је да су 11.000 Нијемаца уз подршку 20.000 усташа и домобрана почели офанзиву у јуну 1942. године против око 3.000 партизана с циљем заузимања тог стратешки значајног простора.

Он је нагласио и да је циљ те операције био и уништење цивилног становништва, као логистике борцима против фашиста, а као примјер страдања становништва навео је и да је око 68.000 лица одведено у усташке логоре Јасеновац и Стара Градишка.

Пријем званица предвиђен је за 9.30 часова у вили "Мраковица". Са почетком у 10.00 часова биће служен парастос на Спомен-крсту, а за 10.45 часова предвиђено је полагање цвијећа на Централном спомен-обиљежју.

Обраћање званичника предвиђено је за 11.15 часова, а за 11.40 часова културно-умјетнички програм.

Град Бањалука обезбиједио је бесплатан превоз на Мраковицу на дан обиљежавања 73 године од Битке на Козари.

 Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу Козаре, 15 километара источно од села Међувође.

Битка на Козари, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора, јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана