Obezbijeđen novac za prvi vjetropark

Željka Domazet
Obezbijeđen novac za prvi vjetropark

Sarajevo - Ugovor vrijedan 60 miliona evra potpisan je juče u Sarajevu, čime je obezbijeđen novac za finansiranje izgradnje vjetroparka "Hrgud" na području opštine Berkovići, za koji je investitor "Elektroprivreda RS".

Potpis na ugovor stavili su ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Njemačke razvojne banke (KfNj) Matijas Šmit-Rozen. Bevanda je rekao da će kredit za izgradnju vjetroparka "Hrgud" biti prebačen na RS i da je rok otplate 15 godina uz trogodišnji grejs period.

- Projektom će rukovoditi "Elektroprivreda RS". Izgradnjom vjetroparka "Hrgud" RS će dobiti prvi energetski objekat ovog tipa koji će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora. Nadam se da će projekat biti realizovan u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije jer za to u BiH postoje veliki potencijali - rekao je Bevanda.

Šmit-Rozen je kazao da je vjetropark "Hrgud" prvi takav projekat koji će biti realizovan u RS.

- Ovo je treći projekat izgradnje vjetroparka u kojem učestvujemo. KfNj je finansirao i projekat vjetroparka "Mesihovina", koji će biti potpuno operativan naredne godine. Ovo je dobar primjer kako globalni dogovori rezultiraju konkretnim projektima - istakao je Šmit-Rozen.

Ugovor o koncesiji za vjetropark "Hrgud" potpisan je sa "Elektroprivredom RS" 28. septembra 2015. godine. Instalisana snaga vjetroparka je 48 megavata, planirana godišnja proizvodnja oko 126 gigavat časova električne energije, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 125,73 miliona KM.

Narodna skupština RS usvojila je odluku o kreditnom zaduženju za ovaj projekat 15. decembra 2016. godine, čime su ispunjeni uslovi za potpisivanje ugovora o kreditu.

Pripreme za gradnju

U sklopu priprema za izgradnju vjetroparka "Hrgud" u proteklom periodu je obavljeno dodatno istraživanje vjetropotencijala i identifikacija zemljišta na kojem će biti sagrađen. U daljem postupku putem tendera biće izabran konsultant koji će raditi studiju uticaja na životnu sredinu, projektnu dokumentaciju i vršiti nadzor nad izgradnjom vjetroelektrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana